Hlavní obsah

Topolánek označil Čunkův návrat do vlády za ukvapený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve středu označil rozhodnutí šéfa lidovců Jiřího Čunka (KDU-ČSL) vrátit se do vlády za ukvapený krok, kvůli němuž by se měli sejít představitelé koalice. S Čunkovým návratem nesouhlasí ani zelení, považují jej za politickou sebevraždu. O Čunkově návratu rozhodl v úterý lidovecký celostátní výbor.

Článek

"Nevylučuji a nikdy jsem nevyloučil návrat Jiřího Čunka do vlády. Ale myslím, že daleko šťastnější by bylo, kdyby si na to nechali čas, kdyby nejednali tak ukvapeně a doporučili pověřit řízením jiného ministra. A to budu doporučovat," uvedl premiér.

Za dobrý příklad považuje nedávnou situaci, když vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík provizorně vedl ministerstvo školství.

Podle Topolánka byl sice Čunek zproštěn obvinění z korupce a tím pádem právně očištěn, ale zároveň by si měl nechat čas na to, aby o své nevině přesvědčil spolustraníky a veřejnost.

Oficiální rozhodnutí lidovců o Čunkově opětné nominaci do vlády nedostal, ví to pouze z médií.

Možný návrat Čunka do vlády zpochybňují i zelení

S možných návratem Čunka neváhá jen premiér. "Podle mého názoru by to byl úspěšný pokus o sebevraždu této vlády," prohlásil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ). Šéf zelených Martin Bursík dodal, že nehodlá být aktérem této sebevraždy, a tak bude vystupovat i na schůzce s Čunkem a Topolánkem. Kdy se uskuteční, neřekl.

Bursík novinářům řekl, že situaci musejí projednat předsedové všech tří vládních stran, rozhodnutí celostátního výboru KDU-ČSL považuje za "mimořádně nešťastné".

Místopředseda ODS Ivan Langer si položil otázku, co je lepší: "Zda být ve vládě s KDU-ČSL a s Jiřím Čunkem, nebo být v opozici a dívat se na vládu s Jiřím Čunkem," uvedl. Na odpověď je prý ale třeba počkat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Topolánek přitom ještě v úterý uvedl, že nebude bránit Čunkovi v tom, aby znovu obsadil své vládní funkce. Čunkovu kauzu ukončilo Nejvyšší státní zastupitelství na konci října.

Váhají i někteří lidovci

"Já na jeho místě bych se do vlády nevrátil," soudí lidovecký ministr kultury Václav Jehlička. "Rozhodně je to záležitost, která přináší určitá rizika do budoucna. Nikdo neví, zda nebude nějaké třetí dějství," prohlásil.

Také někteří další lidovci rezervovaně hodnotili rozhodnutí znovu nominovat Čunka do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, i když shodně tvrdili, že postoj kolektivního vedení respektují. "Je korektní říci, že jsme rozhodli jako kolektivní orgán a já to respektuji. Chci být loajální k rozhodnutí celostátního výboru," řekl novinářům například poslanec KDU-ČSL Pavel Severa. "Musíme věřit, že to negativně neovlivní vývoj v koalici a ve vládě," dodal.

Lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Kasal zase navrhoval, aby se před závěrečným hlasováním výboru sešli předsedové koaličních stran či takzvaná koaliční devítka. "Bohužel tento můj názor byl menšinový," uvedl. O osud koalice se ale neobává. "Já si nemyslím, že se koalice rozpadne," míní.

Ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) řekl, že Čunkovu nominaci podpořil jako "logické řešení". Podle něj není správné spojovat osud vlády s návratem lidoveckého šéfa do kabinetu.

Topolánek s Bursíkem na toto téma spolu již mluvili telefonicky v úterý a mají v plánu se v dohledné době s Čunkem sejít. Čunkův argument, že lidovci nezpochybňovali nominaci nového ministra školství Ondřeje Lišky (SZ), tak by ani ostatní strany neměly mluvit do personálních záležitostí KDU-ČSL, nechtějí Topolánek ani Bursík komentovat.

Přehled událostí okolo Jiřího Čunka od jeho jmenování do vlády:
9. ledna 2007 - Čunek jmenován ministrem pro místní rozvoj a prvním místopředsedou koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a SZ.
7. února 2007 - Senát zbavil Čunka imunity, aby bylo možné prošetřit, zda jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 půlmilionový úplatek. O dva dny později byl Čunek policií obviněn z přijetí úplatku.
8. června 2007 - Nejvyšší státní zastupitelství odebralo kauzu přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělilo ji žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy. Důvodem byla Obstova procesní chyba.
6. srpna 2007 - Státní zástupce Arif Salichov zastavil Čunkovo trestní stíhání.
31. října 2007 - Senátorský klub KDU-ČSL vyzval Jiřího Čunka k rezignaci na vládní funkce i funkci předsedy strany kvůli informacím, že v 90. letech zneužíval sociální dávky.
7. listopadu 2007 - Čunek rezignoval na vládní funkce kvůli tomu, že nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ jeho údajné korupce.
20. listopadu 2007 - Jihlavský státní zástupce Salichov podruhé zastavil Čunkovo stíhání.
22. listopadu 2007 - NSZ potvrdilo Salichovovo rozhodnutí
4. prosince 2007 - Celostátní výbor KDU-ČSL rozhodl o tom, že Jiřího Čunka znovu nominuje do funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj.

Reklama

Související články

Čunka ve vládě odmítám, řekl naplno Říman

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) v Pressklubu Frekvence 1 prohlásil, že odmítá návrat Jiřího Čunka do vlády. Dosud se podle něj nevyřešila kauza...

Výběr článků

Načítám