Hlavní obsah

Pasy s otisky prstů budou o rok později, rozhodla vláda

– PRAHA

Nové pasy s otisky prstů se budou v Česku vydávat až od 1. dubna roku 2009. O více než ročním odsunutí termínu rozhodla v úterý vláda. Důvodem odložení vydávání nových pasů jsou podle Vladimíra Řepky z tiskového odboru ministerstva problémy na straně Evropské unie, která přitom zavedení otisků prstů do cestovních dokladů nařídila.

Článek

EU totiž dosud neschválila technickou specifikaci pro zdokonalené bezpečnostní mechanismy pro ochranu otisků prstů a přístup k nim.

Původně měli nové cestovní doklady se strojově čitelnými údaji a s biometrickým údajem o otiscích prstů lidé dostávat už od 1. května 2008.

Česká republika podle dřívějšího vyjádření Řepky byla připravena dodržet původní termín a dokonce již uzavřela smlouvu s technickým dodavatelem.

ČR má pasy s čipem už déle než rok

Nové pasy obsahující strojem čitelné informace a počítačový čip s biometrickými údaji vydávají obecní úřady již od 1. září 2006. Čip ale zatím obsahuje jen digitální fotografii. Klasickou fotografii majitele pasu pak nahradila nová podobenka vypálená laserem, takzvaným gravírováním. Obraz je uložen až ve druhé vrstvě stránky a prakticky ho nelze upravit.

Nařízení se týká pouze nově vydávaných dokladů. Staré pasy zůstávají v platnosti po dobu, která je v nich uvedena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám