Hlavní obsah

Hádka o alkohol ukončila debatu o nedůvěře vládě

PRAHA

K plánovanému hlasování o nedůvěře vládě premiéra Mirka Topolánka(ODS) se poslanci během úterý nakonec nedostali. Opoziční ČSSD, která mimořádnou schůzi vyvolala, po několikahodinové debatě navrhla jednání o nedůvěře odložit do doby, než bude jasné, zda se šéf KDU-ČSL Jiří Čunek vrátí do vlády. Jednání vyvrcholilo Topolánkovým obviněním opozičních poslanců z konzumace alkoholu.

Článek

Vypjaté přestřelky ve Sněmovně trvaly celé odpoledne, před půl osmou večer pak předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek navrhl odklad jednání do 21:00, až bude známo rozhodnutí celostátního výboru KDU-ČSL o nominaci Jiřího Čunka zpět do vládních funkcí. Poslanci si ale neodhlasovali pokračování schůze do této hodiny, proto se sejdou ve středu ráno, kdy rozhodnou o termínu pokračování mimiořádné schůze.

Ve středu mají přitom poslanci na programu hlasování o státním rozpočtu.

Děláte z toho komedii a pijete tu alkohol, obvinil opozici premiér

Debata zahájená ve 14 hodin tradičně nepostrádala osobní invektivy na mikrofony i mimo ně a organizační zmatky. Dusná atmosféra vyvrcholila na závěr jednání, kdy premiér Topolánek obvinil poslance opozice, že z rozpravy dělají komedii a urážejí své oponenty.

Podle Topolánka byli někteří z opozičních kritiků pod vlivem alkoholu. Řekl, že by měli "dýchnout do balónku". Zástupci klubu ČSSD se proti jeho tvrzením ohradili. Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath naopak vyzval k testu na alkohol ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL).

Rathovy oblíbené výpady proti koaličním poslancům naplňovaly Sněmovnu už během odpoledne. "Děkuji nedostudovanému právníkovi za jeho poznámku," reagoval například na faktickou poznámku Marka Bendy z ODS.

Výroky při jednání Sněmovny o nedůvěře vládě "Shrnout působení této vlády za deset měsíců je v podstatě jednoduché. Je to vláda řízené destrukce. Destrukce všeho, co fungovalo a co přinášelo lidem i této zemi prospěch." (předseda a poslanec ČSSD Jiří Paroubek) "Pravým důvodem vyvolání hlasování o nedůvěře vládě skutečně je její fungování, nikoli však špatné, ale dobré. Pravým důvodem k hlasování o nedůvěře vládě je fakt, že dosud prosadila v Poslanecké sněmovně takřka vše, co potřebovala." (předseda vlády a ODS Mirek Topolánek) "Proč vás odvoláváme? Protože to děláte blbě. Děkuju vám." (poslanec ČSSD Vítězslav Jandák) "Tady zaznělo něco o tom, že pravicová vláda musí uklízet. Je to opravdu zvláštní úklid. Připomíná mi to úklid člověka, který na stole najde zlaté vejce, rozhlídne se doleva, doprava, a když se nikdo nedívá, tak šup s ním do svého kapsáře." (poslanec ČSSD David Rath) "Nezdá se mi dobré urážet tady kohokoli. Pane doktore, vy jste omezenec." (poslanec KDU-ČSL Ladislav Šustr)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám