Hlavní obsah

Lidovci mají Čunkův návrat za hotovou věc

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Ačkoli Jiří Čunek jasně řekne, zda chce znovu do vlády, až v úterý večer na jednání širšího vedení KDU-ČSL, vše nasvědčuje tomu, že do křesla vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj znovu usedne. V KDU-ČSL se o tom mluví jako o veřejném tajemství.

Článek

Pro je většina lidovců, souhlasně se vyjádřil i premiér Mirek Topolánek. Představa Čunka ve vládě se ale nelíbí části KDU-ČSL a některým politikům ODS a zelených.

Kromě neoficiálních zpráv z kuloárů na Čunkův comeback ukazuje hlavně fakt, že předseda podle informací Práva nehledal někoho, kdo by ho ve vládě mohl nahradit. Na skutečnost, že si na ministerstvu nechal otevřené dveře, ukazuje i to, že se neodstěhoval z ministerského bytu, za který musel po rezignaci začít platit tržní nájemné.

Nejčastěji se mezi lidovci mluvilo o tom, že by se mohl novým ministrem stát lidovec Jiří Vačkář, který jako první náměstek po odchodu Čunka ministerstvo řídí. „Nabídku jsem nedostal. Není důvod. Pan ministr je blízko tomu, aby se stal znovu ministrem,“ řekl v pondělí Právu Vačkář.

Také další ze zvažovaných kandidátů – poslanec KDU-ČSL Tomáš Kvapil – soudí, že Čunek se na ministerstvo navrátí. „Usuzuji na to z jeho reakcí a také pominul důvod, proč musel z vlády odejít,“ sdělil Právu Kvapil.

Nabídku nedostal ani europoslanec Jan Březina, kterého si na ministerstvu pro místní rozvoj přála část lidovců. „Nikdo mě oficiálně neoslovil,“ řekl.

Čunek po svém mluvčím pouze vzkázal, že se rozhodne podle toho, co bude nejlepší pro KDU-ČSL.

Musí slíbit: už žádné aféry

Lidovecké vedení je z velké části Čunkovu návratu nakloněno. „Považuji za přirozené, aby předseda koaliční strany seděl ve vládě. Pokud řekne ano, pak je pravděpodobnost jeho návratu dost vysoká,“ řekl ČTK první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

S Čunkovým návratem ale nesouhlasí např. místopředsedkyně strany a ministryně obrany Vlasta Parkanová. „Setrvale mám odlišný názor, který říkám v civilu i na stranických jednáních,“ řekla před týdnem Parkanová na dotaz Práva, zda je pro to, aby se Čunek do vlády vrátil.

Nakloněni tomu nejsou ani někteří občanští demokraté, jako první místopředseda ODS Pavel Bém, a zelení, mj. šéf strany Martin Bursík, podle kterých Čunek své aféry plně nevysvětlil a jeho návrat ohrozí důvěryhodnost vlády.

Reklama

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Salichov opětovně zastavil stíhání Čunka

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil trestní stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Právu to potvrdil mluvčí brněnského krajského...

Čunka ve vládě odmítám, řekl naplno Říman

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) v Pressklubu Frekvence 1 prohlásil, že odmítá návrat Jiřího Čunka do vlády. Dosud se podle něj nevyřešila kauza...

Výběr článků

Načítám