Hlavní obsah

Vyměněné dívky už jsou u svých biologických rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ
Aktualizováno

Rodiny Brožových a Čermákových si v pondělí natrvalo vyměnily své dcery. Obě dívky, Veronika a Nikola, které minulý rok zaměnili pracovníci v třebíčské nemocnici po porodu, jsou nyní u svých biologických rodičů.

Článek

Rodiny se v posledních měsících stýkaly a dcery si vzájemně vyměňovaly. Definitivní předání plánovaly na Nový rok, psycholog jim však doporučil, aby to udělaly co nejdříve. Řekl to švagr Libora Broži, biologického otce Veroniky, Milan Smejkal.

„V neděli jsme s psychologem proseděli celé odpoledne a probrali tu situaci ze všech stran. Výsledkem bylo, že k výměně dojde nyní, a to definitivně. Psycholog je přitom k dispozici nepřetržitě na telefonu, přichystaný okamžitě pomoci s případnou krizí,“ popsal aktuální stav Milan Smejkal.

Zpět to už nepůjde 

Podle něj expert nepřipouští „zpětný chod“, tedy v případě krize návrat k procesu vzájemných výměn - jde totiž hlavně o vývoj děvčátek, která si v tomto věku začínají vytvářet fixaci na osoby ve své blízkosti.

Psycholog původně rodinám radil, aby se po definitivní výměně alespoň měsíc neviděly. Na tom nyní netrvá. „Obě rodiny si naplánovaly v termínu 8. až 10. prosince oslavy narozenin, které mají být i za účasti příbuzných. Rodiče tedy v sobě musí najít sílu to zvládnout - domluvili se, že to rušit nebudou. Podle toho, jak se jim to podaří, se budou odvíjet i případná další setkání, zejména o nejbližší další příležitosti - o Vánocích,“ uvedl Smejkal.

Otec Nikoly, Jan Čermák nebyl příliš sdílný. Nechce samotnou výměnu medializovat, že proběhla ale připustil. „Potvrdit vám to nemohu, ale možné to je. Děkuji za pochopení," napsal v SMS zprávě.

Pracovníci porodnice v Třebíči zaměnili novorozence loni 9. prosince. Rodina Čermákových z Přibyslavic tak rok vychovávala Veroniku, která byla ale dcerou Libora Broži a Jaroslavy Trojanové z Jabloňova. Poté, co testy omyl potvrdily, rodiny se začaly stýkat a dívky si střídavě braly do péče, aby si děti zvykly na druhou rodinu.

Vývoj případu si můžete přečíst ZDE

Nemocnici v Třebíči provozuje kraj Vysočina, který dal rodinám dar ve výši 100 000 korun. Vyřízení daru je rychlejší než jednání o odškodnění.

Dívky v porodnici vyměnila zřejmě jedna ze sester, protože byly špatně označeny. Na její omyl pak další zaměstnanci nepřišli. Policie případ odložila. Na vše se přišlo poté, co si Libor Broža nechal udělat test DNA. Černovlasí rodiče totiž měli doma blonďaté dítě. Testy ukázaly, že ani on, ani jeho družka, nejsou rodiči dítěte, které vychovájí.

Reklama

Související články

Za záměnu novorozenců padaly výpovědi

Za loňskou záměnu novorozenců v třebíčské nemocnici jsou zodpovědné dvě zdravotní sestry a dalších pět zdravotníků. Vedení nemocnice se proto rozhodlo udělit...

Lékaři třebíčské nemocnice stáhli výpovědi

Lékaři dětského oddělení třebíčské nemocnice stáhli výpovědi z pohotovostních služeb. Oznámili to v páteční tiskové zprávě. Na protest proti odvolání primáře...

Výběr článků

Načítám