Hlavní obsah

Liška bude jmenován ministrem v úterý, čeká ho stávka škol

PRAHA

Místopředseda a poslanec Strany zelených Ondřej Liška bude jmenován novým ministrem školství v úterý před polednem. V nové funkci tak Liška stihne i úterní stávku pracovníků školství, kteří kritizují nízké platy pracovníků ve školství. Svou koncepci řízení resortu hodlá Liška představit v nejbližší době.

Článek

Liškovu nominaci v neděli schválila republiková rada zelených. Prezident Václav Klaus, který ministry jmenuje, minulý týden vyjádřil pochybnosti v souvislosti s tím, že Liškovi je teprve 30 let.

Řekl, že ho bude jmenovat "s třesoucíma rukama".

Liška ve funkci ministra školství bude muset ihned od převzetí tohoto postu čelit stávce. Odborářům vadí struktura rozpočtu na školství na příští rok. Chybět budou podle nich hlavně peníze na regionální školství, tj. na mateřské, základní a střední školy.

Odboráři již jednali se zástupci vlády i poslanci a získali příslib navýšení rozpočtu o jednu miliardu na platy zaměstnanců škol. Podle odborářů je to však málo a žádají navýšení celkově o dva a půl miliardy korun.

Spory o nominaci Lišky mezi zelenými

Nominaci Lišky provázely spory o to, jak ji předseda Strany zelených Martin Bursík prosadil. Kritici předsedovi vyčítají, že obešel některé stranické orgány a soustředil ve svých rukách příliš velkou moc. Liška je označován za Bursíkova člověka.

Část zelených přitom Bursíkovi vyčítá, že i on přispěl k tomu, že funkci ministra školství musela opustit Dana Kuchtová.

Právě Kuchtová spolu s částí předsednictva zelených Bursíkovi vyčetla, že obešel návrh speciálně ustavené pracovní skupiny, která na funkci ministra školství nominovala poslankyni zelených Olgu Zubovou. Kuchtová na funkci ministryně školství rezignovala po kritice, že její resort nezvládl přípravu čerpání peněz z Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám