Hlavní obsah

Meteorologové po nočních deštích vyhlásili povodňové ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Intenzivní srážky, které spadly v průběhu noci na pondělí v horských oblastech, způsobily vzestup hladin řek v jihozápadních a severovýchodních Čechách. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil pro tyto kraje povodňové ohrožení.

Článek

Hladiny stouply především na Otavě, Blanici, Úhlavě na jihu Čech, v severních Čechách v povodí horního Labe, Jizery, Cidliny a Stěnavy. Zvýšení hladin českých řek by mělo dosáhnout maximálních hodnot během pondělního odpoledne. Na dolních tocích řek pak čekají hydrologové jejich kulminaci během noci či úterního rána.

Na jihozápadě Čech dosáhla třetího stupně povodňové aktivity Otava v Sušici na Klatovsku. Hladina rychle stoupala celé dopoledne. Zhruba před polednem řeka kulminovala a odpoledne její hladina na horním toku začala postupně klesat, stejně tak klesají její přítoky Vydra a Křemelná. Klesá i na Rejštejně nad Sušicí, kde platí druhý stupeň.

Oproti tomu Úhlava v Klatovech stále stoupá a ještě v pondělí zřejmě dosáhne třetího povodňového stupně, doplnil dispečer Jan Bláha z plzeňské pobočky Povodí Vltavy.

Kromě toho je první povodňový stupeň ještě na řece Ostružná v Kolinci a na Radbuze v Tasnovicích a Staňkově na Domažicku. V Tasnovicích zřejmě ještě dosáhne druhého stupně, odhadl Bláha.

Stav hladin řek ke 14:00

Horní Vltava, Volyňka a horní Blanice hlásí první stupně, tedy bdělost. "Během noci napršelo na Šumavě až 60 milimetrů srážek a začal tát sníh," řekla v pondělí českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová.

Na Šumavě prší a v nejvyšších polohách sněží. Hranice, kdy se srážky mění ve sněhové, se podle Štěrbové během pondělí změní. "To způsobí zpomalení a zastavení vzestupu hladin řek," dodala.

Královéhradeckém kraji platí na čtyřech řekách první povodňový stupeň, tedy bdělost. Vodohospodáři nevylučují možnost, že během dne řek s prvním povodňovým stupněm přibude. Někde by se mohly hladiny dostat i na druhý povodňový stupeň, pohotovost. Hladiny řek zvedlo i oteplení a tání sněhu, uvedl Zdeněk Novák z dispečinku hradeckého ústředí Povodí Labe.

První povodňový stupeň platí na Cidlině v Jičíně, Bystřici v Rohoznici, Stěnavě v Otovicích a na Labi u přehrady Les Království. Výrazné vzestupy, zatím bez povodňových stupňů, mají Úpa v České Skalici, Metuje v Krčíně a Orlice v Kostelci nad Orlicí.

Nejvíce pršelo v Krkonoších

Nejvíce srážek zatím spadlo v Krkonoších. Například na Labské boudě na hřebenech hor napršelo za posledních 24 hodin 55 litrů vody na metr čtvereční. Ve Velkém Dřevíči na Náchodsku napršelo 68 litrů vody na metr čtvereční. V podhůří hor a nížinách se srážky většinou pohybovaly kolem 20 litrů na metr čtvereční.

Silné deště přidělaly práci i hasičům. Ve Vrchlabí jednotka hasičů v noci čistila náhon. V Mezihoří na Jičínsku hasiči v noci uvolňovali naplaveniny na splavu řeky Javorky.

Meteorologové doporučují lidem v postižených oblastech přestěhovat zvířata, automobily či cennosti a další věci do bezpečí ve vyšších polohách. Lidé by měli varovat sousedy, zejména staré lidi, a spolupracovat se záchranáři a představiteli místní samosprávy a respektovat jejich pokyny.

V Čechách a na severu Moravy potrvá až do pondělního večera silný vítr, který v nárazech dosáhne místy 72 až 90 km/h, na horách až 108 km/h. Řidiči by proto měli omezit rychlost, náhlý boční náraz větru může učinit dopravní prostředek neovladatelným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám