Hlavní obsah

Vláda ČSSD odpustila milióny hoteliérovi Dvořákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalá vláda vedená sociálními demokraty odpustila na daních 26 miliónů korun Vlastimilu Dvořákovi, majiteli hotelu, ve kterém se letos v listopadu podruhé oženil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Rozhodnutí podepsal někdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, a to v srpnu 2006; těsně před tím, než opustil funkci. Napsal to týdeník Týden ve svém pondělním vydání.

Článek

Dvořák je dlouholetým Paroubkovým známým a vlastní mimo jiné hotel Esplanade v Mariánských Lázních, kde se Paroubek oženil s tlumočnicí Petrou Kováčovou. Dvořákovi vznikl v první polovině 90. let dluh 12,5 milioóu korun vůči finančnímu úřadu pro Prahu 8. Loni v létě už činil 26 miliónů korun.

"Opravdu si na to nepamatuji," cituje týdeník Sobotku. "Vždy jsem se jistil tím, že jsem chtěl mít souhlasná stanoviska všech orgánů. Pokud v dokumentech chyběla, žádosti jsem nevyhověl," vysvětlil nynější stínový ministr financí ČSSD. Odpuštění Dvořákova dluhu podle Týdne schválili všichni ministrovi podřízení. Nynější mluvčí ministerstva Ondřej Jakob potvrdil, že finanční úřad, finanční ředitelství i komise na ministerstvu souhlasila.

Podle Týdne jde ale o výsadu, které se většině poplatníků nedostane. "Po pravdě řečeno si nevzpomínám, že bych někdy odpouštěl daně, snad jedině penále. Je to něco jako amnestie," řekl časopisu bývalý ministr financí v kabinetu Miloše Zemana Pavel Mertlík.

Sám Paroubek to označil za "strašlivou konstrukci". "Vy si myslíte, že když někdo tisícům mých známých, kteří pobíhají po světě, něco odpustí berní úřad, tak je to s mým vědomím, nebo dokonce na můj popud?" řekl Týdnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám