Hlavní obsah

Zelení schválili nominaci Lišky na ministra školství

Právo, Novinky, ČTK, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Republiková rada Strany zelených v neděli potvrdila Ondřeje Lišku na funkci ministra školství. Novinkám to potvrdila mluvčí strany Eva Rolečková. Stalo se tak po celodenních jednáních na pražské Novotného lávce. Prezident Václav Klaus už dříve řekl, že proti případné nominaci Lišky nic zásadního nemá a bude ho jmenovat, i když „s třesoucíma rukama“.

Článek

Koaličním partnerům zelených i opozici se politik se zkušenostmi z Bruselu zamlouvá. Způsob, jakým předseda nejmenší parlamentní strany Martin Bursík Lišku prosadil, kritizovala však zejména bývalá resortní ministryně a první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová.

"Mám z toho jednání radost," uvedl předseda strany Martin Bursík, zatímco bývalá ministryně poznamenala, že na rozdíl od něj hodnotí debatu jako velmi ostrou. Na dotazy novinářů, proč vyjádření předsedy zelených a první místopředsedkyně strany na tiskové konferenci působí rozdílně, Bursík uvedl, že Kuchtová sděluje svůj osobní názor. "Pořád je to tak, že já hovořím za stranu," prohlásil. Kuchtová to nekomentovala, pouze se pousmála. Bursík připustil, že za jeden den nejde smazat "všechny bolístky".

Exministryně neuspěla

Kuchtová chtěla, aby se spolu s Liškou jako kandidátka radě představila i poslankyně Olga Zubová. Předsednictvo zelených ale rozhodlo o Liškově nominaci, Zubová od záměru ustoupila. 

Kuchtová spolu s částí předsednictva Bursíkovi vyčítá, že obešel návrh speciálně ustavené pracovní skupiny, která Zubovou nominovala. Tvrdí, že zelení jsou stranou jednoho muže.

Jednání rady, které začalo v deset hodin na Novotného lávce, se protáhlo. Tisková konference avizovaná na čtrnáctou hodinu byla odložena poté, co se užší vedení rady rozhodlo pro jednání za zavřenými dveřmi. Liška pak vystoupil se svým projevem před členy rady, kteří ho v následném hlasování podpořili.

O tom, že zelení Liškovu nominaci schválí, informoval po 17. hodině ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, který se jednání účastnil jako host.

Ondřej Liška

Narodil se 14. července 1977. Absolvoval politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně.

Pracoval v Nadaci Fórum 2000 (2000-2001), předsedal Česko-rakouskému fóru pro dialog (2003-2004), byl poradcem pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy skupiny Zelených v Evropském parlamentu (2004-2006)

Od června 2006 je poslancem, místopředsedou poslaneckého klubu SZ a předsedou výboru pro evropské záležitosti. Ve straně je od února 2007 místopředseda pro zahraniční vztahy.

Liška je ženatý, s italskou manželkou mají dceru. Jeho koníčkem je vysokohorská turistika, občas vystupuje se skupinou Lesní zvěř, která hraje směs jazzu, hip hopu a drum'n'bassu.

Reklama

Související články

Školství by mohl vést Liška

Neuvěřitelná konspirace provázela včerejší výběr nového ministra školství na zasedání špiček zelených. Tajnůstkářem byl předseda Martin Bursík, který...

Výběr článků

Načítám