Hlavní obsah

Vozovky v ČR jsou sjízdné, místy jen se zvýšenou opatrností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vozovky v České republice byly v neděli ráno sjízdné, část komunikací druhé a třetí třídy se zvýšenou opatrností. Silnice jsou většinou holé, vlhké až mokré po chemickém posypu. Podle Ředitelství silnic a dálnic ČR se řidiči mohou setkat se sníženou viditelností kvůli mlze.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Na některých vozovkách zůstaly zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Článek

Snížená viditelnost panuje v okresech Bruntál, Česká Lípa, Liberec, Náchod, Olomouc, Semily, Šumperk, Žďár nad Sázavou a na úsecích silnic R10 a R35.

Zvýšenou opatrnost je třeba věnovat jízdě po silnicích první třídy na Šumavě a na Železnorudsku, kde je na vozovkách ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření jsou na některých vozovkách na Lanškrounsku.

Ke zvýšené pozornosti nabádá ŘSD i řidiče jedoucí po silnicích první třídy v okresech Český Krumlov, Cheb, Karviná, Sokolov, Zlín, Žamberecko a Železnorudsko.

:. Nová dopravní značka upozorňující motoristy na nebezpečí v souvislosti s námrazou padající z rotorů větrných elektráren byla umístěna u frekventované silnice u Pavlova na Jihlavsku. Z vrtulí mohou odlétat kusy ledu.foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Ujetá vrstva sněhu krytá posypem leží i na některých vozovkách druhé a třetí třídy, například v oblasti Šumavy (Plzeňský kraj) a Železnorudska. Zbytky sněhu po pluhování leží na silnicích na Lanškrounsku a v okresech Jihlava, Pelhřimov a Žďár nad Sázavou.

Na Vsetínsku opatrně

Rovněž silničáři na Vsetínsku nabádají řidiče k opatrnosti. Na silnicích v nejvyšších polohách tam místy leží rozbředlý sníh, v některých úsecích ošetřovaných inertním posypem je pak až třícentimetrová vrstva ujetého sněhu.

Ostatní vozovky jsou podle silničářů většinou holé, mokré a bez omezení sjízdné. Teploty se na celém území kraje pohybují od dvou do šesti stupňů nad nulou. Na Vsetínsku se objevují dešťové přeháňky, na Zlínsku místy mrholí. Řidiči se zde mohou setkat také s mlhou.

Vánoce budou na blátě 

Ve druhé prosincové dekádě by mělo podle Českého hydrometeorologického ústavu sněžit i v nižších polohách země. Svátky se ale letos zřejmě odehrají na blátě. Před Štědrým dnem by měl v nižších polohách bílou pokrývku smést z povrchu déšť. Denní teploty by se pak na konci prosince měly pohybovat v rozmezí minus dvou až plus čtyř stupňů Celsia.

V současnosti taje nejen v nižších polohách, ale i na horách. Zde sníh sice zůstane, ale v méně kvalitní podobě. První prosincová dekáda by měla být oblačná až zatažená s občasným deštěm, který místy nahradí smíšené a sněhové přeháňky. Noční teploty se budou pohybovat mezi pěti až minus jedním stupněm Celsia, denní vystoupají k dvěma až osmi stupňům.

V druhé prosincové dekádě začne postupně dešťové přeháňky nahrazovat sněžení, a to i v nížinách. Noční teploty budou klesat k plus dvěma až minus čtyřem stupňům, ke konci období bude mráz o několik stupňů silnější. Denní maxima budou činit minus jeden až plus tři stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám