Hlavní obsah

Zelení v jednáních s odbory neuspěli, školy budou stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Školští odboráři ohlášenou úterní stávku neodvolají. Nic na tom nezměnilo ani jejich jednání s úřadujícím ministrem školství Martinem Bursíkem (SZ) a kandidátem zelených na ministra školství Ondřejem Liškou. To se uskutečnilo v sobotu odpoledne v pražském odborovém sídle.

Článek

Bursík si už před jednáním nebyl jistý, zda dokáže stávku odvrátit. "Prostor není velký," sdělil novinářům Bursík při příjezdu. Se svým kolegou sice měli pro šéfa školských odborů Františka Dobšíka určitý návrh, ten však nebyl podle všeho přijat. 

"S politováním musíme konstatovat, že se nám nepodařilo takhle za minutu dvanáct stávku odvrátit," řekl Bursík. Stávku označil za legitimní, ale zbytečnou. Odboráři si tím podle něj nevymohou nic víc, než jim koalice nabízí již dnes.

Vicepremiér Martin Bursík (vlevo) a kandidát Strany zelených na ministra školství Ondřej Liška přicházejí k jednání s předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem. foto: ČTK/Krumphanzl Michal

On, Liška i šéf školských odborů František Dobšík schůzku charakterizovali jako korektní. Z jejich vyjádření rovněž vyplynulo, že se shodli na navázání dlouhodobějšího dialogu mezi odboráři a ministerstvem školství.

Protest nemíří proti Liškovi

Dobšík prohlásil, že v úterý nepůjde o stávku proti Liškovi ani proti zeleným. "Je to protest proti tomu, jak je školství financováno," poznamenal. Dodal, že se těší na další spolupráci s novým ministrem. Liškovy návrhy šéf školských odborů ocenil, stávku už ale podle něj odvolat nelze.

Bursík uvedl, že žádosti o navýšení učitelských platů v regionálním školství chápe. Už před dnešním jednáním ale zdůraznil, že s Liškou nepřišli s vyšší nabídkou peněz, než je zvažovaná miliarda, o kterou sněmovna pravděpodobně rozpočet školství na příští rok posílí. "Vláda pod tlakem stávky nedává peníze ze státního rozpočtu. To si musí prostě odboráři uvědomit," uvedl Bursík. Jejich návrh Dobšíkovi podle něj předpokládá, že je možné "odpracovat něco uvnitř (rozpočtové) kapitoly ministerstva školství".

Miliarda navíc, která by podle Bursíka mohla znamenat zhruba čtyřprocentní růst mezd, ale odborářům nestačí, a chtějí proto stávkovat. V některých krajích předvídají účast 80 až 90 procent učitelů. Peníze podle odborů chybějí hlavně regionálnímu školství, tedy mateřským, základním a středním školám. Žádají celkem tři miliardy na platy, pomůcky a další vzdělávání pedagogů.

Liška zkusí najít rezervy

Bursík uvedl, že Liška se hned po nástupu do čela úřadu "podívá" na rozpočtovou kapitolu školství a zkusí najít volné prostředky. Budoucí ministr podle něj rovněž dokáže získat prostředky z evropských fondů.

Liška novinářům řekl, že nemá z dnešního jednání pocit neúspěchu. "Posun je zřejmý," míní. Zdůraznil však, že zatím ani ministrem není.

Údaje o konečném počtu škol, které se stávky zúčastní, by měly být známy v pondělí odpoledne.

Reklama

Související témata:

Související články

Školy hrozí, že budou 4. prosince stávkovat

Pokud nebude dán příslib navýšení rozpočtu pro školství o tři miliardy korun, vejdou školské odbory do stávky. Na společné schůzi v Praze se na tom dohodli...

Výběr článků

Načítám