Hlavní obsah

Armáda vymáhá milióny za zpoždění transportérů

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rakouská zbrojovka Steyr sice vyrobila 17 transportérů, ale i tak bude muset české armádě zaplatit miliónové pokuty. Sankce budou padat i v případě 27 vozů Tatra. Oba výrobci totiž nesplnili termín první dodávky: konec listopadu.

Článek

Podle informací Práva by se měla sankce u obrněnců pohybovat okolo pěti miliónů korun měsíčně. Důvodem je, že obrana nalezla při kontrolních zkouškách řadu nesrovnalostí a žádá je odstranit. Rakouskému výrobci se to včas nezdařilo.

„Jednáme podle smluvních podmínek. Penále je citelné, aby výrobce motivovalo k co nejrychlejšímu dodání,“ řekl Právu mluvčí obrany Andrej Čírtek. Přesnou výši nechtěl sdělit, protože je prý obchodním tajemstvím. Podle některých poslanců je penále příliš malé. „Myslím si, že sankce vzhledem k velikosti kontraktu, který byl jeden z největších, které udělala česká armáda za poslední dobu, jsou velmi malé,“ řekl Právu poslanec ODS Michael Hrbata.

Podle Steyru nejsou za zpoždění zodpovědní sami, svůj díl nesou podle mediálního zástupce výrobce Jana Piskáčka i čeští subdodavatelé, kteří se podstatnou měrou podílejí na výrobě. „Pokud bude zcela jasné, že za nesrovnalosti je odpovědný některý z dodavatelů, bude se muset podílet i na placení sankcí,“ řekl Právu Piskáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám