Hlavní obsah

ČSSD chce na příští týden další mimořádnou schůzi Sněmovny

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté chtějí příští týden svolat další mimořádnou schůzi Sněmovny, už druhou v pořadí. Chtějí na ní jednat o vládní novele zákona o spotřební dani, kterou v pátek zablokovali, a také o vlastním návrhu na zachování pětiprocentní snížené sazby DPH. Poslancům koalice se spojování obou novel do jedné schůze nelíbí.

Článek

K projednání vládní novely o spotřební dani se staví poslanci vládní poslanci kladně. "Ta potřeba toho zákona tady je, aby nedocházelo k daňovým únikům," řekl Novinkám šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Pozastavil se ale nad tím, že ČSSD chce na téže mimořádné schůzi jednat o vlastním návrhu o DPH, který Sněmovna hlasy koaličních poslanců už jednou odmítla. "To mi připadá jako vydírání," uvedl Tluchoř s tím, že jde ze strany sociální demokracie o populistickou snahu.

Zvýšení DPH musíme zabránit ještě letos, říká ČSSD

Zákon o DPH pochází z dílny ČSSD, strana v něm usiluje o to, aby snížená sazba zůstala na hranici pěti procent a nestoupla na devět, s čímž od ledna počítá schválená reforma veřejných financí.

"Řádné jednání o tomto zákonu nám koalice neumožnila, proto jej chceme projednat na mimořádné schůzi," řekl Novinkám šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Sociální demokraté podle něj chtějí novelu projednat ještě letos, aby se pokusili zabránit vzestupu snížené sazby DPH, k němuž má dojít v lednu. Řešit to až poté, co reforma vejde v platnost, by bylo podle něj obtížné.

Hašek připomněl, že ČSSD podala proti vládnímu balíku reformních opatření ústavní stížnost.

Vládní novelu o spotřební dani ČSSD zablokovala

O novele zákona o spotřebních daních chtěla vládní koalice jednat již v pátek, ČSSD ale zařazení tohoto bodu zablokovala a poté jej navrhla projednat na mimořádné schůzi.

Hašek Novinkám řekl, že vláda dokončila návrh novely pozdě a předložila jej ve zkráceném režimu, aniž by o tom jednala s opozicí. Proto o ní v pátek odmítla jednat.

"To, že chceme o vládní novele jednat na mimořádné schůzi, je z naší strany vstřícnost," řekl Novinkám Hašek.

"Na nereálnost termínu jsem upozorňoval už v létě, ale Sněmovna to schválila," hájí svůj postup ministr Kalousek. "Předpokládal jsem, že když mě Sněmovna dotlačila k nereálným termínům, že bude tolerantní ke zkrácenému režimu," řekl Novinkám Kalousek.

Hrozba daňových úniků
Podle Kalouska hrozí bez schválení novely daňové úniky. Navrhovaná účinnost novely je od 1. února příštího roku. Již o měsíc dříve však začne platit jiná novela, která nařizuje přimíchávání biolihu do benzínu. Během této měsíční lhůty pak mohou nastat eventuální daňové úniky. "Kdyby se, nedej Bůh, někomu podařilo prohodit cisternu s lihem a benzínem, tak má do smrti vystaráno," prohlásil Kalousek.

Hašek: už máme dost podpisů

Podle Haška by schůze mohla být ve čtvrtek nebo v pátek. Strana prý má už dost podpisů na její svolání. O tom, kdy přesně schůze bude, rozhodne předseda dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD).

Poslanci z podnětu sociálních demokratů mimořádně sejdou už v úterý, aby hlasovali o nedůvěře vládě, ve středu pak mají na programu hlasování o rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám