Hlavní obsah

Meteorologové varovali před ledovkou

PRAHA
Aktualizováno

Povrch vozovek na většině území České republiky pokryje ledovka, varovali meteorologové. V noci na pátek by měli být opatrní hlavně řidiči v Čechách, ráno a dopoledne pak může zkomplikovat dopravu na Moravě. Už ve čtvrtek večer začala námraza trápit řidiče na Karlovarsku.

Článek

„V noci přejde přes naše území k východu okluzní fronta. Za ní k nám bude proudit oceánský vzduch od západu,“ stojí ve výstražné zprávě Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).  Varování platí až do pátečního poledne pro všechny kraje Česka kromě Zlínského a Moravskoslezského.

Námraza na Karlovarsku

„Mrznoucí mrholení se už vyskytuje na celém území Karlovarského kraje. Teploty se pohybují od -4 do -2 stupňů. Silnice prvních tříd jsou preventivně důkladně ošetřeny solí. Nebezpečí hrozí hlavně na komunikacích nižších tříd,“ řekl Právu dispečer Údržby silnic Karlovarského kraje Jiří Bareš. 

Silničáři předpokládají v nočních hodinách i sněžení. Na extrémních místech, zejména v lesních úsecích, se již námrazy tvoří. Na silnicích nižších tříd leží uježděná vrstva sněhu, která je na mnoha místech zledovatělá. 

„Doporučujeme omezit jízdu automobily, v případě nutnosti jízdy přizpůsobit její rychlost kvalitě a charakteru komunikací,“ píše ČHMÚ. Řidiči podle meteorologů musejí počítat s možnými komplikacemi a výrazným prodloužením doby jízdy.

O víkendu bude do České republiky proudit teplý vzduch od jihozápadu. Další ochlazení přijde až začátkem příštího týdne se sněžením na celém území republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám