Hlavní obsah

Děkujeme, odejděte, křičeli zdravotníci na Julínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zhruba pět set zdravotníků se ve čtvrtek shromáždilo před budovou ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí v Praze. Krátce po čtvrt na dvě pak začala demonstrace proti záměru ministra Julínka prodloužit pracovní dobu o osm hodin týdně, což přirovnávají k pracovním sobotám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Čtvrteční demonstrace zdravotníků před ministerstvem zdravotnictví

Článek

Protest svolal Lékařský odborový klub (LOK). Odboráři přinesli před ministerstvo černou rakev se stuhami, ve které jsou symbolicky pohřbeny Revmatologický ústav, ÚHKT, Úrazová nemocnice Brno a Endokrinologický ústav. „Jsou to oběti Julínkovy reformy, chce je zrušit,“ řekl před zahájením demonstrace Martin Engel, předseda LOK.

Během proslovu ke shromážděným potom vyzval Julínka, aby zdravotníky neprovokoval, že chtějí léčit. "Není pro nás problém naplnit náměstí lidmi, ale kdo by pak léčil," prohlásil Engel s tím, že Julínek selhal věcně i morálně.

Zdravotníci, které přišli podpořit i zástupci pacientů, cinkali klíči a vyzývali ministra k rezignaci voláním "Děkujeme, odejděte". V rukou měli transparenty s nápisy "Julínkovo zdravotnictví - novodobé nevolnictví", "Julínek do koše" "1848 - zrušení roboty, 2008 - pracovní soboty pro zdravotníky".

Kolem 14. hodiny demonstrace skončila. Protestující symbolicky přenesli rakev před budovu ministerstva. Dovnitř je nepustila městská policie s tím, že by mohla obsahovat bombu.

Sporné přesčasy

Cílem obou stran je řešit přemíru přesčasové práce a zlegalizovat část hodin tak, aby lékaři nepřišli o dosavadní peníze za přesčasy. Odbory chtějí ke čtyřicetihodinovému pracovnímu týdnu vyjednat v Bruselu 16 hodin přesčasů.

Julínek naproti tomu chce umožnit lékařům, aby si ke 40 hodinám sjednali dalších osm hodin pracovní doby a vyjednali si přitom i zvýšení základního platu. Dalších osm hodin by mohli ještě mít jako přesčas. Součet hodin v případě obou řešení je stejný, 56 hodin týdně.

Rozšíření pracovní doby se má uplatnit podle Julínka v půli roku 2008

Rozšíření pracovní doby ve zdravotnictví připadá podle Julínka v úvahu až v půli roku 2008. Kdo ze zaměstnanců nebude souhlasit, nemusí se na hodinách navíc domlouvat. "Nikdo, ani ministr, nemůže změnit zákonných 40 hodin týdne," zdůraznil Julínek.

Ministr se jen pár hodin před demonstrací sešel s prezidentem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem, aby s ním o svém návrhu jednal. Julínek zdůraznil, že své návrhy neprotlačuje proti vůli odborů, ale v každém případě je považuje za lepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám