Hlavní obsah

Víkend bude teplejší, ale i zamračený a deštivý

Novinky, fia
PRAHA

O víkendu bude do České republiky proudit teplý vzduch od jihozápadu, který přinese vyšší teploty, ale zároveň velkou oblačnost a občasný déšť nebo přeháňky. V sobotu a v neděli by mohly teploty na některých místech země stoupat až k devíti stupňům. Vyplývá to z předpovědi Meteopressu.

Článek

V pátek bude zataženo až oblačno, ve vyšších polohách se sněhovými přeháňkami. Na horách by mohlo jít i o trvalejší sněžení, na Šumavě a v Krušných horách by mohlo nasněžit až 10 cm,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Upozornila také na silný nárazový vítr, který bude vát v oblastech nad 800 metrů nad mořem. Řidiči proto na cestách musejí počítat se sněhovými jazyky. Odpoledne začne oblačnosti ubývat. Teploty v pátek po ránu klesnou na 0 až -4 stupně, přes den vystoupí na jeden až pět stupňů, na horách kolem nuly.

O víkendu až devět stupňů

V sobotu bude oblačno až zataženo, vyskytne se déšť nebo přeháňky. I v horských oblastech očekávají meteorologové srážky smíšené. „Pronikne k nám teplý vzduch od jihozápadu. Sníh na horách bude mokrý, ale neměl by odtávat,“ upřesnila Honsová.

Sobotní ranní teploty se budou pohybovat mezi třemi až mínus jedním stupněm, přes den vyšplhají na tři až sedm stupňů, na jižní Moravě pak vystoupí až na devět stupňů.

Velmi podobná bude i neděle, čeká se oblačno až zataženo, občasný déšť nebo přeháňky, v horských oblastech srážky smíšené. Teploty stejné jako v sobotu, ovšem kromě jižní Moravy bude tepleji také ve středních Čechách a v Praze, očekává se opět až devět stupňů.

Před úterním ochlazením přijde silný vítr

V pondělí bude podle Honsové vrcholit příliv teplého vzduchu od jihozápadu, ranní teploty zůstanou nad bodem mrazu, přes den vystoupí na čtyři až osm stupňů.

„Bude opět zataženo až oblačno s deštěm či s přeháňkami,“ uvedla Honsová s tím, že bude i hodně větrno. „V horských oblastech očekáváme nárazy větru o rychlosti až 100 km/h,“ upozornila.

Od úterý by se mělo začít citelně ochlazovat, sněžit bude na celém území.

Reklama

Výběr článků

Načítám