Hlavní obsah

Pacienti si budou moci na lepší péči legálně připlatit

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Od roku 2009 čekají pacienti ve zdravotnictví velké změny. Například si budou moci zaplatit zcela legálně lepší péči v nemocnici, nebo vybrat u zdravotních pojišťoven typ pojištění podobně jako je tomu například při pojištění aut. Výše plateb na zdravotní pojištění zůstane stejná jako dosud.

Článek

Návrhy jsou v připomínkovém řízení, v květnu příštího roku je má projednat vláda, v červnu Sněmovna, pak Senát a pokud je schválí a podepíše prezident platit mají od ledna 2009. Není tedy vůbec jisté, zda je ministr prosadí.

„Navrhované zákony mají poměrně slušnou rezistenci proti politickým výkyvům zleva i zprava,“ řekl Julínek.

„Pro toho, kdo nebude chtít žádnou změnu se od roku 2009 vůči současnosti nezmění nic, “ vysvětlil náměstek ministra Pavel Hroboň. Kdo změnu chtít bude má možnost například si vybrat typ pojistky u své zdravotní pojišťovny a připlatit si za lepší péči. První typ pojistky je založen na tzv. řízené péči. Pacient se dobrovolně rozhodne omezit dnes volný pohyb po všech smluvních zařízeních pouze na ta zařízení, která mu doporučí jeho zdravotní pojišťovna. Za to mu pojišťovna nabídne určité výhody včetně finančního příspěvku. To si každá pojišťovna určí sama.

Druhou možností je pojištění s vyšší spoluúčastí. To lze srovnat s pojištěním automobilu. Podle Hroboně pojištěnec se rozhodne, že zaplatí určité procento z lékařského zákroku a za to mu pojišťovna nabídne opět určité výhody, ale i vrácení peněz, když bude dobře hospodařit. Nově si pacienti legálně budou moci připlatit například na lepší kyčelní kloub.

Dosud to možné není a řeší se to tak, že pacient ve formě sponzorského daru si lepší náhradu zaplatí celou. Po změně zaplatí pouze rozdíl mezi standardní náhradou a lepší. Bude také přesně řečeno, co se ze zdravotního pojištění platí, do kdy a kde musí být pacient při určité diagnóze ošetřen.

Akciové společnosti a nový úřad

Z fakultních nemocnic mají vzniknout univerzitní nemocnice, které budou akciovými společnosti a stejně tak jimi budou zdravotní pojišťovny. Vznikne i nový úřad, který bude dohlížet nad hospodařením zdravotních pojišťoven. Má mít asi sto lidí a placen bude částečně z příspěvků zdravotních pojišťoven a nebo ze státního rozpočtu.

Záchranka pokryje bílá místa

Změní se i systém záchranné služby. Dnes musí záchranka dojet do patnácti minut od oznámení události. Zejména na horách to možné není. Proto dojezdnost se změní a bude od pěti do dvaceti minut s tím, že vznikne i dvacet nových výjezdních míst záchranky. 

Reklama

Výběr článků

Načítám