Hlavní obsah

ODS oficiálně nominovala Klause do boje o Hrad

Právo,
PRAHA
Aktualizováno

Předsedové poslaneckého a senátorského klubu občanských demokratů předali ve středu po poledni předsedovi volební komise Senátu Josefu Pavlatovi oficiální podpisový arch. Na něm svými podpisy senátoři zvolení za ODS nominují profesora Václava Klause na funkci prezidenta České republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedové poslaneckého a senátorského klubu ODS předávají oficiální nominaci Václava Klause do prezidentského klání.

Článek

Šéf poslanců Petr Tluchoř a jeho senátorský protějšek Jiří Stříteský tak v předsálí pracovny předsedy senátu učinili přesně ve 12.20. Tedy v čase, který je podle nich symbolický proto, že pod prezidentskou kandidaturu se podepsalo všech 122 poslanců a senátorů občanských demokratů.

To, že současného prezidenta a čestného předsedu ODS podpoří všichni zákonodárci strany, oznámil již v sobotu na kongresu strany její předseda a premiér Mirek Topolánek.

Přesně po pěti letech

Podle šéfa poslanců ODS Tluchoře nebyl symbolický jen čas ale i den oficiální nominace. Přesně před pěti lety totiž ODS podávala i první kandidaturu Klause do prezidentského klání.

„Jsem přesvědčen, že Václav Klaus byl a bude dobrým prezidentem,“ řekl při nominovacím aktu Tluchoř.

Cestu na Hrad zřejmě ztíží jen Švejnar

Zatím jediným Klausovým protikandidátem, i když teprve neoficiálním, je ekonom a profesor michiganské univerzity Jan Švejnar.

S jeho jménem přišla původně Strana zelených. Na začátku listopadu si pak profesora s americkým a českým občanstvím vybrala jako kandidáta do prezidentského klání ČSSD . Podmínila to ale tím, že Švejnar získá podporu alespoň KSČM.

Minulý týden i senátoři za SNK a Klub otevřené demokracie (KOD) oznámili, že považují ekonoma Jana Švejnara za důstojného kandidáta na prezidentskou funkci.

Komunisté se ke Švejnarovi postavili celkem vstřícně, definitivně se ale rozhodnou v prosinci. Prezidentské volby proběhnou v únoru 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám