Hlavní obsah

Rozpočet stále nemá podporu všech zelených

Právo, Novinky, znk, vav
PRAHA
Aktualizováno

Koalice zřejmě schválí navýšení školského rozpočtu o jednu miliardu, tak jak to navrhl nezařazený Miloš Melčák. To jí zaručí, že poslankyně Strany zelených Olga Zubová zvedne pro konečnou verzi státního rozpočtu ruku. Její kolegyně Věra Jakubková však stále s jeho podporou váhá.

Článek

Jakubková Novinkám řekla, že, pokud neprojdou její pozměňovací návrhy, při hlasování o rozpočtu se zdrží nebo bude proti.

"Školství je jen jednou z priorit. Pro mě osobně je ale důležitější rozpočet pro Státní fond dopravní infrastruktury. Dnes jsem načetla pozměňovací návrh k rozpočtu ministerstva dopravy, který neprošel. V příštích dnech podám další pozměňovací návrh k rozpočtu fondu," doplnila.

Podle ní je situace Státního fondu nepřijatelná. "Pokud mé návrhy neprojdou, existují jen dvě varianty: Buď se (při hlasování o rozpočtu) zdržet, nebo jej nepodpořit," vysvětlila.

"Mrzí mě, že musím volit takové řešení, ale nechci nic víc než to, co je v programovém prohlášení vlády," poznamenala. Jakubkové především vadí, že stavby v rámci fondu nejsou vybírány podle jasných kritérií. Ve fondu jsou také projekty, u kterých bylo rozhodnuto o jejich opětovném posouzení, přesto nebyly podle ní zastaveny a na variantách se nepracuje.

Melčák přišel s miliardou na školství navíc

Poslanci ve středu v rámci druhého čtení představili své pozměňovací návrhy.

Melčák řekl, že jsou spolu s Pohankou připraveni rozpočet podpořit, mají ale podmínku, aby se platy učitelů zvýšily o miliardu. Podle Melčáka by zhruba 933 miliónů korun mohlo vzejít ze zkrácení jiných rozpočtových položek, například ze snížení podpory exportu.

Navýšení školského rozpočtu podpořili poslanci Strany zelených. „Pokud projde pozměňovací návrh, který dává učitelům téměř jednu miliardu navíc, tak to pro mě bude uspokojivé a rozpočet bych podpořila," řekla Novinkám Zubová, která před několika dny vyjádřila o podpoře rozpočtu pochyby. Podle ní "je to sice kompromis, ale uspokojivý".

Vládní koalice návrh zřejmě schválí, slibuje si od toho uklidnění napětí mezi vládou a školskými odbory.

Odborům miliarda navíc nestačí

Školským oborům ale jedna miliarda navíc nestačí. Pokud neuspějí v jednání o dalších financích, budou v úterý 4. prosince stávkovat. Ve středu to řekl předseda odborářů František Dobšík. Odbory žádají celkem tři miliardy na platy, pomůcky a další vzdělávání pedagogů.

Dobšík uvedl, že miliardu nepovažuje za dostatečné navýšení, protože nezajistí, aby platy pracovníků v příštím roce reálně nepoklesly. S penězi na pomůcky se podle něj v návrhu nepočítá vůbec. Nevidí prý proto důvod pro odvolání stávky.

Doplnil, že se ještě setká s vicepremiérem Martinem Bursíkem (SZ), který je pověřený správou ministerstva školství. Myslí si ale, že už není příliš velká šance, že by do termínu stávky došlo k nějaké dohodě. Chce ale ještě vyčkávat do pátku.

Kalousek: Je-li to cena za schálení rozpočtu, budiž

"O návrhu Melčáka budeme vážně jednat, je to klasický příklad mírné změny priorit. Pokud to bude cena za schválení rozpočtu, bude to cena dobrá," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) pro Českou televizi.

Vyjádřil také přesvědčení, že nový ministr školství, na jehož post chtějí zelení nominovat poslance Ondřeje Lišku, se bude snažit o to, aby v rezortu již nedocházelo k plýtvání financemi. Ministerstvo školství má podle Kalouska "obrovské vnitřní rezervy".

Další peníze na školství musí poslanci získat z jiných rozpočtových kapitol, protože Sněmovna již celkové výdaje a příjmy rozpočtu v říjnu schválila. Asi o půl miliardy korun má být snížena položka určená na podporu exportu, o 200 miliónů peníze na podporu zaměstnanosti a o dalších 200 miliónů finance na výplaty podpory v nezaměstnanosti.

O navržených změnách i o rozpočtu jako celku dolní komora definitivně rozhodne ve třetím čtení, které přijde na řadu zřejmě příští týden ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám