Hlavní obsah

Poslanci budou hlasovat o osudu vlády příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě se uskuteční podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška mezi příští středou a pátkem. ČSSD průběžně jedná s jednotlivými vládními poslanci, ale jejich jména nechce zveřejnit. Soc. dem. si vybrali příští týden proto, že ve středu bude s největší pravděpodobností třetí čtení zákona o státním rozpočtu na příští rok.

Článek

Sociálnědemokratičtí poslanci to považují za vhodnou chvíli k tomu, aby odevzdali předsedovi Sněmovny potřebný počet podpisů zákonodárců se žádostí, aby svolal mimořádnou schůzi, na které by se o nedůvěře hlasovalo.

Hašek neřekl, zda poslanci jiných stran spolu se sociálnědemokratickými a komunistickými vysloví kabinetu nedůvěru. "Jednání o podpoře stále probíhají. Jsme překvapeni, jak jsou někteří koaliční zákonodárci hluboce nespokojeni se stavem koalice," uvedl.

Nespokojenost podle něj vyvolávají mimo jiné i úvahy šéfa lidovců Jiřího Čunka o návratu do vlády a chystané jmenování Ondřeje Lišky za Stranu zelených ministrem školství. "Budeme spoléhat na všechny rozumné zákonodárce, kterým není lhostejný osud republiky, a to, v jakém stavu je dnes vládní koalice," dodal.

Sociální demokraty k hlasování o nedůvěře Topolánkovu kabinetu zavázal ústřední výkonný výbor ČSSD na návrh užšího stranického vedení. Stalo se tak poté, co koalice prosadila ve sněmovně reformu veřejných financí.

Šance opozice na svrhnutí vlády jsou minimální

ČSSD a komunisté mají dohromady 98 hlasů. Soc. dem. proto musí získat ještě tři hlasy z vládní koalice, aby dosáhla potřebných 101 hlasů ze dvousetčlenné Sněmovny. Že by se to opozici podařilo je však nepravděpodobné.

Minulý týden dvě poslankyně vládních zelených Olga Zubová a Věra Jakubková prohlásily, že váhají, zda-li podpoří hlasování o rozpočtu. Dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka asi ČSSD nepodpoří.

Poslední hlasování o nedůvěře vládě ustál současný Topolánkův kabinet v červnu. ČSSD tehdy vyvolala hlasování na základě údajné korupční kauzy šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Pro hlasování o vyslovení nedůvěry vládě musí být nejméně 50 poslanců a předseda Sněmovny na základě tohoto návrhu neprodleně svolává schůzi Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám