Hlavní obsah

Klaus Lišku jmenuje, i když s "třesoucíma rukama"

Právo, Novinky, ČTK, dan, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Prezidenta Václava Klause zaráží nízký věk kandidáta Strany zelených na ministra školství Ondřeje Lišky. Třicetiletého poslance prý bude jmenovat "s třesoucíma rukama" při vědomí, že "on bude nade všemi pány rektory". Prezident to uvedl v úterý na debatě se studenty Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Článek

"Nechal jsem si ráno ověřit jeho ročník narození, je velice blízký tomu vašemu," řekl Klaus studentům. Úřad ministra školství je podle prezidenta náročný.

Lišku však i přes rozpaky nad jeho mládím jmenuje. Masarykovu univerzitu podle něj může těšit, že kandidát na ministra je jejím absolventem.

Nominaci Lišky schválilo předsednictvo zelených čtyřmi hlasy ze sedmi v pondělí večer. Předseda SZ, vicepremiér, dočasný ministr školství a ministr životního prostředí Martin Bursík k rozhodnutí uvedl, že poslanec je podle něj tím nejvhodnějším kandidátem, protože již má zkušenosti s prací s evropskými fondy (v letech 2004 až 2006 byl poradcem pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy skupiny Zelených v Evropském parlamentu ) a jeho kandidatura dokáže také sjednotit stranu.

Topolánek navrhne Lišku příští týden

Premiér Mirek Topolánek (ODS) uvedl, že Liška je pro něj jako kandidát na post ministra školství akceptovatelný. Po dohodě s prezidentem ho prý navrhne příští týden, protože Klaus jede na zahraniční cestu.

Klausovu výtku, že je Liška mladý, Topolánek komentoval slovy, že se osobně přesvědčil v případě ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), že i tak mladý člověk si dokáže získat důvěru starších kolegů a podřízených.

Premiér věří, že Liška uklidní situaci ve Straně zelených , protože nepatří ani k jedné z "rozhádaných" frakcí.

Kuchtová uvažuje o svém dalším působení ve straně

S tím ale nesouhlasí místopředsedkyně strany a bývalá šéfka resortu Dana Kuchtová a její někdejší náměstci na ministerstvu školství Martin Tichý a Dušan Lužný. Ti požadovali, aby předsednictvo nechalo republikovou radu strany vybrat mezi Liškou a poslankyní Olgou Zubovou.

Kuchtová v úterý řekla, že Liška podle Bursíka rozumí evropským fondům, to je podle ní ale pouze část celé agendy resortu. Dodala, že Liška je kvalitní kandidát a má šanci úlohu zvládnout, zelení by ale měli lepší kandidáty.

Předsednictvo podle ní nerespektovalo, že pracovní komise doporučila do funkce Zubovou. Strana zelených je teď podle Kuchtové vlastně jen "přívažkem předsedy" Bursíka. První předsedkyně zelených proto uvažuje o svém dalším působení ve straně, nechce nicméně nic předjímat ani mluvit o možnosti vyvolání mimořádného sjezdu. "Zklamání z toho, že obchází republikovou radu, je pro mne impulzem uvažovat o tom, zda budu v budoucnu kandidovat, neznamená to ale, že by měl být svoláván sjezd," řekla.

Nominaci musí schválit republiková rada

Oficiálně by měl být Liška nominován kandidátem na post ministra školství na nedělním zasedání republikové rady SZ.

"Jmenování pana Lišky by mělo proběhnout co nejdříve, každopádně ale počkáme do nedělního zasedání republikové rady, která by měla stvrdit tuto nominaci," uvedla předsedkyně poslaneckého klubu nejmenší vládní strany Kateřina Jacques. Liška by se mohl podle ní stát novým členem koaliční vlády začátkem příštího týdne.

Republiková rada podle Jacques dostane k posouzení jen jednoho kandidáta, tedy Lišku.

Více peněz do školství

Liška by se ve vládě snažil prosadit navýšení školského rozpočtu, uvedl v úterý.

"O tom, že školství je dlouhodobě podfinancováno, není pochyb," prohlásil. Kdyby se tedy opravdu stal ministrem, v první řadě by prý zahájil právě jednání s partnery v kabinetu i s odbory o možnostech navýšení rozpočtu.

Školští odboráři hrozí stávkou, žádají třímiliardové navýšení výdajů na školství. Sněmovna o rozpočtu na příští rok rozhodne pravděpodobně příští týden. Opozice posílení školského rozpočtu podporuje.

Jeho mládí může být výhodou

"Je to rozhodnutí Strany zelených a já ho respektuji," řekl k plánované nominaci Lišky předseda školského výboru Sněmovny Walter Bartoš (ODS). Podle Bartoše by mohlo být Liškovou výhodou, že je mladý a rozhodný. Podle Bartoše bude nejdůležitější, aby si Liška kolem sebe dokázal vytvořil kompetentní tým. Dodal, že by se neměl obklopit poradci ze strany zelených, ale lidmi, kteří ve školství něco znamenají.

Stínový ministr školství Jiří Havel (ČSSD) doufá, že Liška přinese do školství nový vítr. I když je pro něj poslanec zelených do jisté míry "neznámou," myslí si, že školství by mohl v současnosti přispět hlavně znalostí problematiky čerpání peněz z evropských fondů. Podle Havla však Liška bude muset být v současné situaci tvrdý, aby se dokázal prosadit mezi svými kolegy ve vládě.

Předseda školských odborů František Dobšík řekl, že práci poslance Lišky detailně nezná, jelikož nezasedá ve školském výboru. "Je to ale mladý člověk, tak by to mohl rozpohybovat," řekl. Dodal, že mladí sice automaticky neznamená akční jednání, ale předpokládá, že Liška vstoupil do politiky, aby něco dokázal, měl by tedy mít energii a sílu něco ve školství prosadit. Připomněl, že jako ministři školství začínali i někteří významní světoví politici, například Margaret Thatcherová.

Ondřej Liška

Narodil se 14. července 1977. Absolvoval politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně.

Pracoval v Nadaci Fórum 2000 (2000-2001), předsedal Česko-rakouskému fóru pro dialog (2003-2004), byl poradcem pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy skupiny Zelených v Evropském parlamentu (2004-2006)

Od června 2006 je poslancem, místopředsedou poslaneckého klubu SZ a předsedou výboru pro evropské záležitosti. Ve straně je od února 2007 místopředseda pro zahraniční vztahy.

Liška je ženatý, s italskou manželkou mají dceru. Jeho koníčkem je vysokohorská turistika, občas vystupuje se skupinou Lesní zvěř, která hraje směs jazzu, hip hopu a drum'n'bassu.

Dobšík je připravený s Liškou jednat o podpoře navýšení rozpočtu školství na příští rok. "Rozpočet je stále otevřený, takže šance je," dodal. Podle něj ale bude stejně rozhodující stanovisko ODS.

Reklama

Související články

Školství by mohl vést Liška

Neuvěřitelná konspirace provázela včerejší výběr nového ministra školství na zasedání špiček zelených. Tajnůstkářem byl předseda Martin Bursík, který...

Výběr článků

Načítám