Hlavní obsah

Lidovečtí zákonodárci vyslechnou Klause i Švejnara

– PRAHA

Poslanci KDU-ČSL se chystají pozvat současného prezidenta Václava Klause na zasedání svého klubu. Šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová uvedla, že Klaus by mohl jejich frakci navštívit za týden, tedy v úterý 4. prosince. Ve stejný den zároveň vedení lidovců rozhodne o možném návratu svého šéfa Jiřího Čunka do vlády, informovala dále Šojdrová.

Článek

Šojdrová oznámila, že poslanecký klub lidovců pozval na své zasedání příští úterý prezidentského kandidáta ODS a současného prezidenta Václava Klause. 

Možný Klausův protikandidát Jan Švejnar by zase měl přijít mezi senátory KDU-ČSL, řekla Šojdrová.

"Předpokládám, že poté předsednictvo KDU-ČSL doporučí poslancům a senátorům strany, jak mají při únorové volbě hlavy státu postupovat," dodala šéfka poslaneckého klubu.

Klaus na úterní besedě se studenty Masarykovy univerzity v Brně na adresu Švejnara uvedl, že se nijak významně nepodílel na ekonomických reformách v Československu a posléze v Česku po roce 1990. Švejnar to podle Klause uvádí na svých internetových stránkách. Jinak současný prezident svého protikandidáta odmítl hodnotit.

O návratu Čunka do vlády budou lidovci jednat za týden

V záležitosti možného návratu do vlády šéfa lidovců Jiřího Čunka Šojdrová uvedla, že za týden v úterý tuto věc znovu projedná předsednictvo a poté i celostátní výbor strany.

Předpokládá, že oběma grémiím bývalý vicepremiér a ministr pro místní rozvoj oznámí, jak se rozhodl.

Podle Šojdrové jsou stále ve hře obě možnosti - tedy jak Čunkův návrat, tak i nominace někoho jiného.

Určitě to vyřešíme někdy příští týden," uvedl ve úterý Čunek. Na dotaz, zda se pokusí vrátit do kabinetu, odpověděl: "Předseda koaliční strany se o nic pokoušet nemusí, ta situace je úplně jiná."

Jiří Čunek rezignoval na post ministra a vicepremiéra pro místní rozvoj na základě reportáže ČT, která uvedla, že v devadesátých letech pobíral sociální dávky ačkoliv disponoval finančními zdroji v řádu 3,5 milónu korun. Oficiálně to však zdůvodnil znovuotevřením své korupční kauzy státním zastupitelstvím.Minulý týden ale státní zastupitelství s definitivní platností konstatovalo, že se žádný trestný čin nestal.

V současnosti se jeho případem zabývá policie a havířovské státní zastupitelství. 

Reklama

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Klaus poráží u lidí Švejnara 51 : 28

Pokud by prezidenta volili všichni občané, byl by Václav Klaus v souboji s Janem Švejnarem jasným vítězem. Zjistila to agentura STEM v bleskovém exkluzivním...

Výběr článků

Načítám