Hlavní obsah

Bursík prosadil na školství Lišku, i přes odpor části zelených

– PRAHA

Předsednictvo Strany zelených navrhne na funkci ministra školství poslance Ondřeje Lišku. Po téměř sedmihodinovém nočním jednání to oznámila místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Část zelených, včetně Kuchtové, ale byla proti.

Článek

Předsednictvo zelených schválilo Liškovu nominaci čtyřmi hlasy ze sedmi. Proti byla Kuchtová a bývalí náměstci na ministerstvu školství Martin Tichý a Dušan Lužný. Požadovali přitom, aby předsednictvo nechalo republikovou radu strany vybrat ze dvou kandidátů: Lišky a poslankyně Olgy Zubové.

Šéf strany Martin Bursík a jeho spojenci v předsednictvu se ale rozhodli, že výběr ministra je v kompetenci nejužšího vedení strany. Bursík novinářům po jednání řekl, že Liškovu nominaci již konzultoval s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) a v nejbližší době mu ji předá. Na nedělní republikové radě je prý připraven své rozhodnutí obhajovat, její posouzení ale zřejmě již bude jen formální.

Kuchtová zdůraznila, že ji výsledek jednání velmi mrzí. Znamená to podle ní, že pokračuje rozkol ve straně. Nevyloučila, že by mohl vést až k mimořádnému sjezdu zelených, kde by se vybíralo nové vedení. Bursík připustil, že při pokračujících rozbrojích ve straně je sjezd krajním řešením.

Liška (30) šéfuje výboru pro evropské záležitosti Sněmovny. Vzhledem k tomu, že v letech 2004 - 2006 byl poradcem pro evropské fondy v Evropském parlamentu, měl by kvalifikaci pro vyřešení jednoho z nejdůležitějších problémů resortu školství - a tím je získání peněz z EU.

Zároveň to znamená, že Bursík musel sklonit hlavu před straníky, jimž se nelíbil jeho záměr přivést na školství osobnost z akademické sféry.

Liška je ale u zelených k Bursíkovi loajální. Má však zatím velmi vyhraněný názor proti americkému radaru, což by ve vládě přidělalo vrásky zejména premiéru Topolánkovi i ministru zahraničí za zelené Karlu Schwarzenbergovi.

Liška se totiž drží názoru, který nedávno řekl Právu, že pokrok v jednání s USA zatím není takový, aby se radar dostal pod patronaci NATO, takže ještě není důvod zvedat pro něj ruku.

Ondřej Liška

Narodil se 14. července 1977. Absolvoval politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně.

Pracoval v Nadaci Fórum 2000 (2000-2001), předsedal Česko-rakouskému fóru pro dialog (2003-2004), byl poradcem pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy skupiny Zelených v Evropském parlamentu (2004-2006)

Od června 2006 je poslancem, místopředsedou poslaneckého klubu SZ a předsedou výboru pro evropské záležitosti. Ve straně je od února 2007 místopředseda pro zahraniční vztahy.

Liška je ženatý, s italskou manželkou mají dceru. Jeho koníčkem je vysokohorská turistika, občas vystupuje se skupinou Lesní zvěř, která hraje směs jazzu, hip hopu a drum'n'bassu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám