Hlavní obsah

Zeman odmítl radar a podpořil útok na Írán

PRAHA

Odpůrci plánovaného radaru v Brdech si v pondělí v Praze popovídali s expremiérem Milošem Zemanem. Sdělil jim, že podporuje útok na Írán, pacifismus považuje za zbabělost a radar podle něj podněcuje Rusy ke zbrojení.

Článek

Expremiér zmrazil odpůrce zbrojení sdružené do hnutí Ne základnám hned v úvodu sdělením: "Kdyby byl radar nástrojem boje proti totalitě, nevadily by mi ani jeho možné zdravotní dopady."

Poté se rozpovídal o tom, že by podpořil i preventivní útok na Írán. "Je to teroristická země a íránský prezident je šílenec. Pacifismus vůči Íránu je zbabělost. A Češi se v minulosti mockrát přesvědčili, jak je ničivý," uvedl Zeman.

Přesto by teď výstavbu radaru v Česku nepodpořil. Je totiž přesvědčený, že nesměřuje proti Íránu a Severní Koreji, jak tvrdí česká vláda. "To jsou slabomyslné argumenty," konstatoval Zeman s tím, že americké vojenské zařízení bude sledovat ruské balistické střely. "Proto jsem proti němu a podpořil bych vypsání referenda," pokračoval expremiér.

Rusko za 20 letu v EU

Podle Zemana americké záměry ve střední Evropě jen podněcují radikální vojenské ruské generály, kteří usilují o více peněz na zbrojení. "Kdyby v Rusku vládnul Brežněv a hrozil by raketami, byl bych první, kdo by podepsal petici pro radar. Ale Rusko není totalitním státem," řekl Zeman.

Domnívá se také, že by Ruská federace mohla být do 20 let v Evropské unii a plánovaná vojenská zařízení USA by vyjednávání Bruselu a Moskvy zbytečně zkomplikovala. "Část mých ruských přátel tuto vizi sice nesdílí, ale já jim říkám: když se vám nelíbí, že Rusko vstoupí do Unie, berte to tak, že Unie vstoupí do Ruska. Vyjde to nastejno," uzavřel.

Zeman s odpůrci radaru mluvil v pondělí vpodvečer před odletem do Budapešti, kde se 27. a 28. listopadu uskuteční Světové politické fórum. Své názory zařadí do přednášky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám