Hlavní obsah

Čunek shání 34 subjektů, pak zveřejní závěry Vesecké

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek ještě nemůže zveřejnit plné znění rozhodnutí o zastavení svého trestního stíhání. Verdikt obsahuje jména celkem 34 lidí nebo právnických osob, a ne od všech už bývalý vicepremiér získal souhlas se zveřejněním. K publikování dokumentu ho minulý týden v zájmu transparentnosti vyzvala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Článek

"Zdůvodnění obsahuje celkem 34 subjektů, kterých se případ dotkl. Protože se je nepodařilo přes víkend všechny kontaktovat a požádat o souhlas, nelze zatím rozhodnutí zveřejnit," tlumočil v pondělí Čunkovo stanovisko mluvčí lidovců Martin Horálek.

Jedním z aktérů Čunkova případu je majitel realitní společnosti HB Real Petr Hurta. Byl podezřelý z toho, že lidoveckého politika před pěti lety uplatil. Minulý týden kauza Čunkovy údajné korupce, která téměř rok zasahovala do činnosti vlády i KDU-ČSL, definitivně skončila očištěním Čunka i Hurty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kvůli obnovení vyšetřování lidovecký šéf 1. listopadu oznámil, že odchází z funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj. Jihlavský státní zástupce Arif Salichov 20. listopadu již podruhé zastavil Čunkovo trestní stíhání s tím, že se žádný trestný čin nestal. Kauza skončila o tři dny později, když nejvyšší státní zastupitelství toto rozhodnutí potvrdila.

Vrátí se Čunek do vlády?

Po Čunkově očištění se začíná mluvit o možnosti jeho návratu do koaličního kabinetu. Čunek se o tom chce nejdříve poradit se svými kolegy. V úterý ráno by se nynější situací a obsazením křesla ministra pro místní rozvoj mělo zabývat předsednictvo KDU-ČSL, celostátní výbor se sejde o týden později, 4. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám