Hlavní obsah

Bývalý člen Greenpeace: Jadernou energii potřebujeme

PRAHA

Jaderná energie je jedinou možnou volbou, jak snížit množství emisí oxidu uhličitého, myslí si bývalý člen ekologického hnutí Greenpeace Patrick Moore. V Praze v pondělí uvedl, že chce přesvědčit strany zelených o čistotě jaderné energie. Jádro podle něj zajistí spolehlivé dodávky energie, v opačném případě Česku hrozí závislost na plynu z Ruska.

Článek

Kanaďan, který byl několik let členem správní rady Greenpeace, hnutí před více než dvaceti lety opustil, organizace se od něj nyní distancuje.

Česko je jedním z největších producentů CO2 na obyvatele.

"Doufám, že se Česko nedopustí stejné chyby jako Německo, které investovalo řádově miliardy eur do větrné a solární energie, přitom výsledky snižování emisí CO2 nejsou zatím vůbec patrné," uvedl Moore.

Německo zatím neodstavilo žádnou z elektráren na fosilní paliva, protože potřebuje stálý zdroj energie. Země vyrábí pomocí jádra 30 procent energie a zavázala se tento poměr udržet. Zároveň ale chce o 30 procent snížit emise, a to je podle Moora nemožné.

"Mnoho aktivistů tvrdí, že budoucnost patří větrné a solární energii, já podporuji obnovitelnou energii, nicméně nesouhlasím s tím, že by tyto zdroje byly schopny lidstvu stačit a pokrýt jeho energetické potřeby. Jsou nespolehlivé a nemůžeme s nimi počítat vždy," řekl Moore.

Moore: Jaderná energie je jedna z nejbezpečnějších

Pokud země nemůže vyrábět energii pomocí vodních elektráren, tak jedinou možností je podle Moora energie jaderná.

"Jaderná energie je jedna z nejbezpečnějších forem energie, kterou člověk zatím objevil," tvrdí Moore. Na celém světě podle něj probíhá takzvaná jaderná renesance, země přicházejí na to, že jaderná energie je jedinou možnou, jak snížit podíl energie vyráběné z fosilních paliv a zároveň vyrábět dostatečné množství energie.

Příkladem je podle něj Finsko, které postavilo jadernou elektrárnu, aby se odpojilo od dodávek plynu z Ruska. Zároveň tak splní emisní limity z Kjótského protokolu.

ČR produkuje po Dánsku nejvíce CO2 v Evropě

Moore uvedl, že vypouští 11 tun CO2 na hlavu za rok, což je po Dánsku druhé největší číslo v Evropě. Podle ročenky Stav životního prostředí to bylo v roce 2005 přes 12 tun a odhady pro rok 2006 naznačují mírný nárůst. Dvě třetiny energie se v ČR vyrábí z hnědého uhlí.

"Při spalování zemního plynu vznikají skleníkové plyny, a to, že se Strana zelených iracionálně bojí jaderné energie, dává zelenou větším objemům emisí CO2," tvrdí Moore.

Při své návštěvě České republiky se Moore setká například s prezidentem Václavem Klausem nebo premiérem Mirkem Topolánkem. Nevylučuje ani schůzku s předsedou Strany Zelených Martinem Bursíkem.

Kdo platí Moorea?

Greenpeace vyzvala agenturu, která organizuje pobyt Moora v ČR, aby zveřejnila, kdo jí tuto práci zadal a platí. Hnutí jadernou energetiku odmítá jako špinavý zdroj.

Podle evropského koordinátora Greenpeace Jana Beránka se Patrick Moore objevuje tam, kde chce někdo prosadit nějaký kontroverzní projekt a zpochybňuje kritiku občanů a ekologických organizací. Beránek ho obviňuje, že se nechává najmout a platit různými společnostmi.

Patrick Moore

Patrick Moore pochází z Kanady. Tvrdí o sobě, že byl jedním ze zakládajících členů organizace Greenpeace. U zrodu organizace ale podle Greenpeace ve skutečnosti stáli kvakerští manželé Stoweovi a Bohlenovi a novináři Ben Metcalfe, Dorothy Metcalfeová a Bob Hunter, jméno Greenpeace vzniklo v roce 1970, o rok později se ke skupině přidal Moore. Zúčastnil se tehdy protestu proti testování vodíkových bomb na Aljašce. Devět let byl ředitelem kanadské kanceláře a byl členem správní rady Greenpeace International. Hnutí opustil v roce 1986.

"Během více než dvaceti let antiekologické propagandy se Patrick Moore stihl zastávat kontroverzních těžebních projektů, biotechnologií, jedovatých chemikálií jako PVC a dioxinů, vybíjení velryb a tuleňů, ropných tankerů i jaderného průmyslu," uvedl na svých stránkách Beránek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám