Hlavní obsah

Zemřel zakladatel první protialkoholní stanice Skála

PRAHA

Ve věku 91 let zemřel v Praze v noci na pondělí legendární zakladatel první protialkoholní stanice na světě docent Jaroslav Skála. Zemřel doma přirozenou smrtí. Uvedla to jeho vnučka Andrea Skálová. Skála stál téměř pětatřicet let v čele pražské protialkoholní léčebny U Apolináře. Ve své lékařské praxi zaváděl nové způsoby terapie a proslul svými nekompromisními nároky na pacienty.

Článek

Skála, původní profesí psychiatr, se zaměřil na léčení lidí závislých na alkoholu. Jeho vnučka přiznala, že jeho životní zaměření ovlivnilo i její volbu, vystudovala rovněž medicínu a zaměřila se na psychiatrii. "Vídali jsme se hlavně o svátcích a narozeninách, Vánocích, jinak dědeček byl pořád někde na kongresech," připomněla jeho činorodost.

Docent Skála po válce dokončil studium medicíny a stal se asistentem na psychiatrické klinice. Díky svým jazykovým znalostem byl vyslán na mezinárodní konferenci o problémech alkoholismu do Bruselu. Setkání se zahraničními odborníky pro něj znamenalo zásadní zlom v jeho profesním životě.

"Vrátil jsem se jako člověk, který potkal svou šanci... Bylo to stejné dobrodružství jako třeba objevování neznámých zemí," popsal své tehdejší pocity.

Skála vždy kladl velký důraz na dodržování režimu, neboť závislost je podle něj kombinací duševní poruchy a nedisciplinovanosti. Jeho tvrdé metody byly proslulé.

První záchytná stanice na světě v Praze

V roce 1951 založil Skála v Praze v nemocnici U Apolináře první záchytnou protialkoholní stanici na světě. Nyní je v hlavním městě jediná záchytka v nemocnici na Bulovce.

Význam Skály pro obor dokládá i Cena Jaroslava Skály, která se uděluje za autorské práce na téma prevence a léčba závislostí. V roce 2002 jej prezident Václav Havel vyznamenal medailí Za zásluhy II. stupně.

Docent Jaroslav Skála

Jaroslav Skála se narodil 25. května 1916 v Plzni. Od roku 1946 do roku 1982 pracoval na psychiatrické klinice Lékařské fakulty UK a od roku 1948 vedl její protialkoholní oddělení. V roce 1982 odešel do důchodu. V roce 1945 se stal členem sociální demokracie a po násilném sloučení s KSČ se v roce 1948 stal členem komunistické strany. Po pěti letech byl však za kritiku tehdejší měnové reformy vyloučen. V roce 1944 se oženil, po deseti letech se ale rozvedl. Narodily se mu dvě děti - dcera a syn.

Podle odborných odhadů je v Česku přinejmenším 300 000 alkoholiků. Alkohol pije denně asi šest procent dospělých, dalších téměř 16 procent si ho dopřává několikrát týdně. Češi se tak řadí k největším pijákům v Evropě. "Nenašel jsem na alkoholu nikdy nic, co by zároveň nebylo někde jinde," říkal Skála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám