Hlavní obsah

NSS: Praha chybovala při zákazu pochodu Ne základnám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Pražský magistrát podle Nejvyššího správního soudu (NSS) chyboval, když loni zakázal demonstraci iniciativy Ne základnám. Protest proti zbrojení se měl uskutečnit 11. září ve večerních hodinách. Úředníci tvrdili, že pochod, který se i přes nesouhlas magistrátu konal, by způsobil problémy v dopravě. Na chybu úředníků již poukázal Městský soud v Praze.

Článek

Magistrát následně podal proti tomuto rozhodnutí kasační stížnost k NSS, kterou soud zamítl. 

"Zákaz shromáždění je nutno chápat jako mimořádné opatření, které lze uplatnit pouze tehdy, je-li nepochybně zjištěno, že by byl konáním shromáždění ohrožen chráněný veřejný zájem," uvedl v rozhodnutí NSS.

NSS uvedl, že úřady mohou k zákazu demonstrace sáhnout jen zcela výjimečně, sdělila mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Pražský magistrát ve svém zamítavém stanovisku k pochodu neprokázal, že akce s předpokládanou účastí asi 1000 lidí omezí dopravu či zásobování natolik, aby bylo možné omezit shromažďovací právo a pochod zakázat.

"Čekáme, až obdržíme verdikt soudu a proto se k němu zatím nebudu vyjadřovat," sdělil Novinkám mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Chybu úředníků popsal už Městský soud v Praze.

Trasa měla vést z Karlova mostu na Hradčanské náměstí

Pochod proti válkám, vojenským základnám a terorismu pořadatelé svolali na Karlův most, odkud měl pokračovat přes Malou Stranu na Hradčanské náměstí.

Úředníkům vadilo především to, že trasa pochodu měla protnout Malostranské náměstí, kde by prý demonstranti narušili dopravu.

Zdůvodnění pokládal svolavatel pochodu Jan Bednář za nesmyslné, ve večerních hodinách podle něj není dopravní špička. Proto se odvolal. Protest se uskutečnil i přes zákaz, policisté akci přihlíželi a demonstranty doprovodili městem.

Stejný verdikt NSS i v lednu

Obdobný verdikt vynesl Nejvyšší správní soud již ve sporu o zákaz pochodu iniciativy, který se měl uskutečnit letos v lednu. Magistrátní úředníci pochod nepovolili také kvůli údajnému narušení dopravy a ohrožení bezpečnosti jeho účastníků.

"Nadřadili plynulost provozu právu shromažďovacímu. Podle nás to bylo účelové," řekl tehdy organizátor Jan Májíček. Soudy rozhodnutí úředníků označily za chybné.

Nejsledovanější bylo v poslední době rozhodování o pochodu pravicových extremistů pražskou židovskou čtvrtí na výročí Křišťálové noci. Úřad akci zakázal. Nejvyšší správní soud pak uvedl, že se magistrát ohlášením Mladých národních demokratů neměl vůbec zabývat, protože bylo od počátku neplatné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám