Hlavní obsah

Noční příval sněhu zkomplikoval průjezdnost silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již o víkendu varovali meteorologové před vytvářením sněhových jazyků a závějemi v důsledku sněžení a silného větru a jejich slova se naplnila. Nejvíce sněhu, až 20 cm, napadlo během uplynulé noci na jihu Čech, přes Šumavu se dokonce přehnala sněhová bouře. V oblasti Jeseníků začínají silnice namrzat. Ve zbylých horských a podhorských oblastech Čech jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností.

Článek

Nehorší situace v oblasti Šumavy je na Prachaticku, Českokrumlovsku a ve vyšších oblastech. V okolí Lipenské přehrady napadlo až 10 centimetrů sněhu.

"Kolem 03:00 tady byla sněhová bouře. Nebylo vidět na metr, během hodiny napadlo jen v Prachaticích deset a nahoře na Šumavě okolo 20 centimetrů," uvedl Milan Ludačka z prachatického dispečinku.

Hlavní tahy na Šumavě jsou však sjízdné. Na silnicích nižších tříd, kde se nesolí, leží ujetá vrstva zledovatělého a rozbředlého sněhu. Fouká zde nárazový vítr a mohly by se tvořit sněhové jazyky.

Na Vysočině napadlo do pěti centimetrů sněhu. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Zejména ve vyšších polohách Žďárska se vlivem nárazového větru tvoří sněhové jazyky. Na silnicích druhých a třetích tříd leží ujetá vrstva sněhu, jinde jeho rozbředlá vrstva.

Dálnice D1 mokrá, místy se sníženou viditelností

Povrch dálnice D1 je mokrý a situaci na některých místech komplikuje řidičům situaci snížená viditelnost. Teploty se pohybují od bodu mrazu do minus tří stupňů Celsia. Přes den budou kolem bodu mrazu. V průběhu dne bude polojasno se sněhovými přeháňkami.

V Olomouckém kraji začalo ráno na některých místech opět sněžit. Správci silnic zároveň nabádají řidiče k opatrnosti na severu regionu, kde mohou silnice namrzat.

"Zrovna přišla dost hustá sněhová přeháňka, na vozovce leží slabá sněhová kaše. Všichni jsme v terénu. Ve vyšších polohách je vítr a mlha," uvedl dispečer šumperské správy silnic.

Namrzající silnice v oblasti Jeseníků

V oblasti Jeseníků začaly silnice namrzat. "Sypači vyjely na Červenohorské sedlo, Ramzovou i na silnici mezi Jeseníkem a Mikulovicemi," řekl dispečer jesenických silničářů. Podotkl, že nad ránem šla teplota rapidně dolů a nyní se drží pod bodem mrazu. "Řidiči by měli dávat pozor například na mostech, kde to může namrzat," doplnil.

S rozbředlým sněhem na cestách se mohou setkat motoristé také na Olomoucku. Kaše tam leží na silnicích ve vyšších polohách. Podle tamních správců cest jsou však všechny silnice sjízdné.

V Orlických horách leží až 7 cm sněhu

Královehradecký kraj během noci také zasáhlo sněžení, v Orlických horách leží až sedm centimetrů sněhu. Silnice v regionu jsou sjízdné s velkou opatrností. Vozovky prvních tříd jsou většinou mokré, na silnicích nižších tříd leží zbytky rozbředlého sněhu. Na Jičínsku silničáři varují před náledím. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla ráno mokrá a sjízdná bez omezení.

Silnice v horských a podhorských oblastech Pardubického kraje jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Vozovky ráno pokrývala až třícentimetrová vrstva sněhu. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky a námrazy, a to zejména na Lanškrounsku, Žamberecku, Hlinecku a Poličsku.

Od středních poloh ojediněle na silnicích zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Přes Suchý vrch na Orlickoústecku jsou kamiónům doporučeny sněhové řetězy. Na silnicích druhé a třetí třídy, které jsou udržovány inertním posypem, leží rozbředlý sníh.

Na většině území Středočeského kraje se vyskytují sněhové přeháňky. Místy fouká silný vítr, dohlednost je vlivem srážek snížená a na vozovkách mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Podle dispečinků zimní údržby jsou ale všechny silnice s opatrností sjízdné. Dálnice jsou mokré, na strakonické silnici R4 leží zbytky rozbředlého sněhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám