Hlavní obsah

ČSSD vyvolá po jednání o rozpočtu hlasování o vládě

Novinky, jos
PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli potvrdil, že sociální demokraté jsou ve Sněmovně připraveni vyvolat hlasování o nedůvěře koaliční vládě. Mělo by se tak stát po projednání státního rozpočtu ve druhém čtení. Dolní komora by se rozpočtem měla začít zabývat na schůzi, která začne v úterý 27. listopadu.

Článek

"Jde nám především o to, abychom celé vládě i veřejnosti řekli, jaké jsou chyby této vlády," řekl Paroubek v Nedělní partii na TV Prima.

Paroubek nicméně odmítl, že by šlo pouze o mediální akci. Pokud by se ČSSD skutečně podařilo vládu sesadit, sociální demokraté jsou podle jejich předsedy připraveni do vlády nastoupit.

Mezi největší chyby vlády šéf nejsilnější opoziční strany zařadil reformu veřejných financí, která podle ČSSD přinese výrazné zdražení pro většinu obyvatel. "Na reformě většina lidí proděla," kritizoval Paroubek.

Šéf ČSSD kritizoval také hospodářskou politiku vlády, reformu zdravotnictví a plánované změny v sociální oblasti.

"Jednáme se všemi, víc neřeknu"

Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek už v úterý oznámil, že sociální demokracie shromáždila potřebný počet podpisů poslanců pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Předáci ČSSD ale dosud neřekli, zda mají ve Sněmovně zajištěnou potřebnou většinu 101 hlasů.

Poslední kritika vlády z řad koaličních zákonodárců zazněla v pátek, kdy poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková uvedly, že uvažují o tom nepodpořit návrh státního rozpočtu na příští rok. Vadí jim zejména situace ve školství a dopravě.

Předseda strany Paroubek v neděli nevyvrátil, že s koaličními poslankyněmi jednají. "I kdyby to tak bylo, neřekl bych to," odpověděl na otázku moderátora Paroubek.

"Lepší Švejnar na Hradě, než já v čele Sněmovny"

Předseda ČSSD také odmítl spekulace o tom, že by se mohl dohodnout s občanskými demokraty na tom, že za podporu jejich prezidentského kandidáta Václava Klause ODS umožní zvolení Paroubka do čela dolní komory.

Paroubek řekl, že Švejnar je vynikající kandidát, který může současného prezidenta porazit. Osobní ambice podle Paroubka jde v tomto případě rozhodně stranou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám