Hlavní obsah

Bém kritizoval zelené za Antiklause, Bursík jej pozval do vlády

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První místopředseda ODS a primátor Prahy Pavel Bém v neděli kritizoval Stranu zelených za to, že, přestože je koaličním partnerem občanských demokratů ve vládě, aktivně hledá protikandidáta Václavu Klausovi na post prezidenta. Podle Béma je pro ODS znovuzvolení Klause absolutní prioritou a takový postup koaličních partnerů je nepřijatelný.

Článek

"Není možné ustupovat koaličním partnerům do nekonečna. Není možné mobilizovat proti tak zásadnímu tématu, jakým je prezidentská volba," řekl Bém v ČT v Otázkách Václava Moravce. Podle něj je volba Klause stejně důležitá jako prosazování reforem.

"Pro nás je Klaus garancí jistoty a kontinuity politického fungování země," dodal. "To, že Martin Bursík otevřeně přichází s Antiklausem, kterého navrhují také ČSSD a možná i komunisté, je už příliš i pro mě," vysvětlil.

Bém poznamenal, že úspěšná prezidentská volba bude základem toho, aby trojkoalice mohla pokračovat ve svém reformním programu. Podotkl, že ODS bude s partnery z koalice o podpoře současného prezidenta jednat.

Bursík pozval Béma do vlády, ať si vyzkouší kompromisy

"Jednat vždycky můžeme. Kdyby ale ODS navrhla jiného kandidáta, tak bychom byli daleko šťastnější. My Klause vnímáme hodně rozporuplně, žije v jiném světe a vychází z jiných hodnot," odpověděl předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík.

Přestože jednání nevyloučil, průlom by podle něj musel nastat na straně ODS. "To si ale dost dobře nedokážu představit," přiznal.

Bursíkovi vadí spojování znovuzvolení Klause s prací vlády. "Vnímám to tak trochu jako vyhrožování," podotkl s tím, že Bém podle něj "dělá politiku jinde", než například premiér Mirek Topolánek (ODS). "Prospělo by, kdyby Bém přišel do vlády. Mohl by si osahat, jak se koaličně vládne a jak vypadají kompromisy," navrhl.

"Kompromis je někdy nevyhnutelný, ale nemůže se proboha stát normou, voliči nám to neodpustí," odvětil Bém. Nabídku přijít do vlády s úsměvem odmítl.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v televizi Prima zopakoval, že také kandidátem sociální demokracie by mohl být Švejnar. Podle něj i vzhledem k rozložení mandátů v Poslanecké sněmovně a Senátu levice musí "zvolit jiné postupy" a prosazovat liberálně orientovaného Švejnara.

"V zásadě v tuhle chvíli čekáme na vyjádření komunistické strany," řekl v pořadu Nedělní partie Paroubek.

Reklama

Související články

Švejnar vyzval Klause ke vzájemné debatě

Prezidentský kandidát profesor Jan Švejnar by se velice rád zúčastnil televizního duelu se současným prezidentem Václavem Klausem, aby si lidé mohli porovnat...

Výběr článků

Načítám