Hlavní obsah

Silný vítr přinese sníh, na horách hrozí závěje

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové varují před sněhovými jazyky a závějemi, které se mohou v důsledku sněžení a zesílení větru tvořit ve vyšších polohách. Výstraha trvá do úterního večera. Vítr by mohl během pondělí v nárazech v nížinách dosáhnout až 72 km/h. V pondělí by mohlo i v nížinách nasněžit od dvou do 15 cm sněhu.

Článek

"V průběhu noci na pondělí s trváním do úterního večera se od 400 metrů budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vítr by měl během neděle zesilovat, v nárazech by mohl dosáhnout 54 km/h, na horách kolem 72 km/h. Během pondělí ještě zesílí, na horách bude jeho síla až 90 km/h. "Vítr bude postupně od západu slábnout v průběhu úterý," uvádí zpráva ČHMÚ.

Sníh i v nížinách

V noci na pondělí a během dne může nasněžit 2 až 15 cm sněhu, na horách 10 až 30 cm sněhu. V úterý sněžení v nížinách zmírní nebo přestane úplně, na horách napadne do 7 cm sněhu.

Experti doporučují řidičům jezdit opatrně a vozit s sebou sněhové řetězy, na horách pak sledovat informace horské služby a dodržovat její pokyny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám