Hlavní obsah

ODS bude o podpoře Klause jednat s lidovci a zelenými

PRAHA

V sobotu krátce po osmé hodině večer skončil 18. kongres ODS, který se konal v Praze. Delegáti přijali usnesení o plné podpoře nominace Václava Klause ve volbě prezidenta republiky a vyzvali své zákonodárce, aby Klausovi zajistili maximální možnou podporu. Kongres také velkou většinou odsouhlasil návrh místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové, podle kterého bude ODS o podpoře Klause diskutovat s koaličními partnery.

Článek

Výsledky kongresu nejlépe zhodnotil sám předseda ODS a premiér Mirek Topolánek. "Ti, co očekávali od kongresu senzaci, tak musí být velmi zklamáni," uvedl s tím, že závěrečné hlasování jasně ukázalo, že je strana jednotná a směr, jakým se chce obírat.

Přiznal, že zazněly výhrady proti jeho práci, dodal ale, že konečné návrhy Výkonné rady podpořila drtivá většina účastníků.

ODS bude sice o Klausově podpoře jednat se zelenými a lidovci, neprošel ale návrh, aby se nejsilnější strana pokusila znovuzvolení prezidenta prosadit dodatkem koaliční smlouvy.

Dost hlasů nezískal ani návrh středočeské ODS, podle kterého měl u koaličních partnerů získat podporu pro Klause premiér Mirek Topolánek. Šéf ODS před přijímáním usnesení delegáty varoval před ráznými apely na koaliční zelené a lidovce. "Tlačením na koaliční partnery dosáhneme pouze toho, že ho volit nebudou," uvedl a poprosil, aby straničtí kolegové věřili jeho taktice a strategii.

Referendum o eurosmlouvě nebude

Premiér rověnž pohrozil, že v případě negativního stanoviska k lisabonské reformní smlouvě by vláda musela podat demisi. Dost hlasů tak nezískal návrh středočeské ODS, podle kterého nejsilnější vládní strana s lisabonskou smlouvu nesouhlasí a požaduje referendum o přijetí textu.

Neuspěl ani návrh posunující podpis smlouvy Českem, až bude mít země v EU rovnocenné postavení. Přijato bylo naopak stanovisko Výkonné rady ODS, podle kterého ODS chce soulad smlouvy s českým ústavním pořádkem nechat posoudit ústavním soudem.

Změnu na 18. kongresu nedoznalo diskutované usnesení ODS o zákazu spolupráce s komunisty na komunální úrovni. Topolánek sice v průběhu jednání navrhoval, aby za porušení zákazu nebyla zodpovědná výkonná rada, jak tomu je dosud, ale oblastní sdružení, nakonec ale sjezd o tomto návrhu nehlasoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám