Hlavní obsah

Na sjezd lékařů zamířil nečekaně i Julínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v sobotu oproti původním očekáváním přijel na sjezd České lékařské komory (ČLK) v Brně. Delegátům řekl, že chce za dosavadními napjatými vztahy udělat tlustou čáru. Lékaři ale na jeho názory ani po víc než půlhodinové diskusi nepřistoupili, kritizují hlavně snahy o oslabení pozice ČLK a navyšování pracovní doby.

Článek

Někteří členové komory už na sjezdu vyjádřili podporu protestům proti reformě, hovořilo se i o podpoře ústavní stížnosti na reformní zákony.

Julínek přiznal, že je české zdravotnictví dlouhodobě podfinancované. Ujistil ale, že právě jím prosazované změny mají situaci zlepšit. První část reformy má platit od ledna. Zavádí například poplatky pacientů u lékaře a mění doplatky na některé léky.

Pokladenský systém a delší smlouvy s pojišťovnami

ČLK chce, aby pacienti platili v ordinacích hotově a peníze si pak sami nechali proplácet od pojišťoven. Komora přiznává, že je takzvaný pokladenský systém výhodný pro lékaře, ale nevýhodný pro pacienty. Komora se ale usnesla, že ho bude prosazovat, i když zatím nemá politickou podporu. Komora také požaduje delší smlouvy s pojišťovnami a zvýšení příjmů zdravotnických zařízení.

Delegáti v názoru na pokladenský systém nebyli jednotní. "Tento systém je výhodný pro lékaře a není moc výhodný pro pacienty. Pro ambulantní lékaře je ale výhodný a ČLK by se ho měla snažit prosazovat," poznamenal prezident komory Milan Kubek, který tento návrh sám předložil.

Komora také upozorňuje na nedostatky ve financování resortu. Skutečné mzdy v oboru podle delegátů neodpovídají číslům ze statistik, jsou o tisíce nižší. Nemocnice mají výdaje několikanásobně vyšší než jsou úhrady zdravotních pojišťoven. ČLK chce jednat také o změnách ve zdravotním veřejném pojištění. Poukazuje hlavně na to, že chybí dlouhodobé smlouvy. Roční kontrakty prý vyvolávají nejistotu.

Omezení pravomocí

Někteří politici nyní usilují také o omezení pravomocí ČLK. Návrh na nepovinné členství či ministerský dozor nad ČLK chce prosadit poslanec ODS Jozef Kochan.

Julínek řekl, že dohled ministerstva nad komorou odmítá a kvůli dřívějšímu slibu zatím nebude prosazovat ani nepovinné členství.

Část členů ČLK se ale obává, že tím jejich organizace zanikne. Julínkovi navrhla, aby se pokusil poslance z ODS přesvědčit o nevhodnosti návrhu. Ten ale řekl, že to není možné.

Lékaři se bojí o oslabení stavu

Právě hrozba oslabení stavovské organizace zatím nejspíš drží v křesle prezidenta komory Kubka, kterého chce část lékařů už delší dobu svrhnout. Tvrdí, že mu stanovy dávají příliš velkou moc.

Na protest proti tomu loni odstoupili tři členové představenstva. Na tomto sjezdu ale návrh na jeho odvolání nepadl.

Neúspěšná volba viceprezidenta

Česká lékařská komora na sjezdu opět nezvolila nového viceprezidenta. Žádný ze tří kandidátů nezískal dost hlasů. Nejblíže vítězství byl předseda vědecké rady komory Aleš Herman, ke zvolení mu chybělo 49 hlasů, získal jich 130. Předseda zlínského sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas dostal 104 hlasů.

Komora nemá viceprezidenta už skoro dva roky, znovu ho bude volit nejspíš na sjezdu za rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám