Hlavní obsah

Premiér: Vládě se daří, ale ODS neumí táhnout za jeden provaz

Právo, Novinky, ČTK, jos, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Současná vláda je podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) sice křehká, ale silná a úspěšná. Topolánek to řekl na sobotním kongresu občanských demokratů v Praze. Premiér také oznámil, že všech 122 zákonodárců ODS podpoří Václava Klause v prezidentském klání.

Článek

"Neuměli jsme veřejně táhnout za jeden provaz," řekl Topolánek delegátům. Hádky na veřejnosti se podle něj nemohou a nesmí opakovat. "Ohrožují naše příští vítězství," zdůraznil.

Kritizoval ty spolustraníky, kteří jen natahují ruku, vnímají stát jako penězovod a ozvou se jen tehdy, když se jim něco nelíbí.

Dotkl se i stranické platformy exministra financí Vlastimila Tlustého - uvedl, že v některých jazycích znamená platforma nástupiště. "Obávám se, že vlak už z vašeho nástupiště odjel," řekl na adresu "rebelů" s tím, že další vlak už tam nezastaví. "Nastupte k nám ostatním," vyzval členy frakce.

V asi půlhodinovém projevu premiér zdůraznil, že ODS loni přebrala řízení "oslabeného" státu a vyvedla ho z "marasmu" bývalých vlád ČSSD. Sociální demokraty obvinil z toho, že nechali státní správu prorůst mafií, která rozhoduje v některých případech rychleji než státní úřady.

Klaus poděkoval za důvěru, Topolánek mu slíbil 122 hlasů

Premiér Topolánek v úvodu kongresu řekl, že ODS už shromáždila podpisy všech svých 81 poslanců a 41 senátorů pod prezidentskou kandidaturu Václava Klause.

Prezident Václav Klaus při své zdravici delegátům zdůraznil, že z Hradu se podle něj za uplynulých pět let nestalo "alternativní politické centrum".

"Veškeré mé jednání vždy striktně vycházelo z mých ústavních povinností a pravomocí," řekl Klaus. "Pocit přílišného či naopak málo důrazného využití mého vlivu a prezidentských pravomocí mělo v různých chvílích celé naše politické spektrum, včetně ODS," dodal.

Na závěr Klaus delegátům za nominaci poděkoval. Posluchači jeho projev ocenili hlasitým potleskem.

Premiér delegátům kongresu řekl, že není na vládě, aby promlouvala do volby prezidenta.

"Přebírám plnou odpovědnost za zvolení Klause jako předseda strany, nikoli jako předseda vlády," uvedl Topolánek a doplnil, že "časy, kdy vláda a strana jednou jsou, jsou už pryč".

Současný prezident nemá před únorovou volbou hlavy státu zatím oficiálního protikandidáta. Ostatní strany zatím nejvážněji uvažují o ekonomovi Janu Švejnarovi.

Bém: S Topolánkem nesoupeřím

Pražský primátor v projevu odmítl roli Topolánkova vnitrostranického oponenta. "Bém versus Topolánek ani náhodou, to by byla největší chyba, které bychom se mohli dopustit," konstatoval.

Upozornil ale, že by se občanští demokraté neměli v souvislosti s prací vlády "poplácávat po ramenech", protože radikální změny, které slibovali voličům, je ještě čekají. Vláda podle něj teprve "složila maturitu", čeká ji ještě hlavní úkol - pokračovat v reformách. I místopředseda

Bendl: "Mirku, něco s médii dělej"

Petr Bendl považuje před krajskými volbami v příštím roce za nezbytně nutné, aby ODS voličům lépe vysvětlovala své kroky a záměry.

"Boj se sedmou velmocí ještě žádný politik nikdy nevyhrál... Mirku, říkám veřejně, bez postranních úmyslů: Něco s tím dělej," řekl na adresu stranického lídra.

Čunek: Spojuje nás zájem na reformách

K otevření debaty s menšími vládními partnery o podpoře Klause vyzvala místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Delegátům sjezdu řekla, že respektuje koaliční smlouvu, která o volbě prezidenta nehovoří. ODS však podle jejího názoru zeleným a lidovcům několikrát ukázala vstřícná gesta, teď je má vyžadovat od nich.

"Pokud jejich podporu nezískáme, platí pouze to, co je (v koaliční smlouvě) psáno, a budeme hledat podporu pro změnu volebního systému," konstatovala.

Předsedové KDU-ČSL a Strany zelených Jiří Čunek a Martin Bursík se v projevech ožehavému tématu volby prezidenta vyhnuli.

Zatímco Bursík, jehož strana vyjednává o nominaci ekonoma Jana Švejnara, o prezidentském klání nemluvil vůbec, Čunek jen poznamenal, že KDU-ČSL jako konzervativní strana ctí úřad prezidenta a bude ho ctít i po únorové volbě.

Oba lídři se zaměřili na hodnocení koaliční spolupráce. Čunek uvedl, že obě strany spojuje zájem na prosazení reforem, byť jsou některá opatření nepopulární a koalice má za sebou i "konstruktivní střety".

Bursík: Důležitá je tolerance

Bursík v krátkém projevu zdůraznil roli tolerance v koaličním kabinetu. "Tím, že uznáme, že i ten druhý může mít pravdu, nepřestupujeme na víru druhého. Můžeme se nadále tolerovat," konstatoval. Ani pro jednu z vládních stran podle něj není účast v kabinetu nevýhodná.

Občanské demokraty v bloku věnovaném hostům pozdravili také šéf britských konzervativců David Cameron a předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Oproti očekáváním nedorazil bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

Reklama

Související články

Topolánek se pokusí uklidnit nervózní ODS

Ačkoli má ODS nejsilnější postavení v obou parlamentních komorách, krajích, městech a na Hradě sedí její čestný předseda, čeká v sobotu jejího šéfa Mirka...

Výběr článků

Načítám