Hlavní obsah

Ženám chybí pružná pracovní doba a školky

Právo, Jiří Vavroň

Téměř 90 procent českých žen považuje za nejlepší propopulační opatření možnost pracovat na zkrácený pracovní úvazek či zaměstnání s pružnou pracovní dobou. Ženy ale trápí i nedostatek školek a firemních zařízení, která by se postarala o děti během práce jejich maminek.

Článek

Školky považuje za potřebné ke sladění profesního a rodinného života 70 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu CVVM "Jaké by měli být priority v populační politice".

"Na trhu práce chybí více nabídek částečných pracovních úvazků, pružné pracovní doby a dostupné školky a firemní zařízení. To by umožnilo i výrazně snížit počty žen samoživitelek, které dnes dlouhodobě žijí jen ze sociálních dávek," potvrdila Právu politoložka Martina Hronová  z Informačního poradenského centra ROSA.

Na částečný úvazek pracuje jen 5 %

Podle ekonomických analytiků by proto vláda měla věnovat trvalou pozornost podpoře krátkodobých úvazků a zavádění pružné pracovní doby. Státní insituce by měly jít příkladem.

Česko patři podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS)  k těm zemím EU, kde je nejnižší podíl zaměstnaných osob na částečný úvazek. V roce 2005 pracovalo na částečný úvazek 4,9 % ze všech zaměstnaných (8,6 % žen a 2,1 % mužů). Ve srovnání s EU u nás podíl lidí zaměstnaných na částečný úvazek vykazuje dokonce pokles.

Firmy mění strategii

Aby však mohly ženy nastupovat i na zkrácené úvazky a využívat flexibilní pracovní dobu, musí existovat různé typy zařízení, která by se kvalitně postarala o děti.  "České domácnosti jsou tradičně dvoupříjmové," říká členka sociálního výboru Sněmovny Anna Čurdová (ČSSD), a "současně v Česku nejsou takové příjmy, aby rodiny mohly dovolit najmout au pair či vychovatelku."

Podle ní je naštěstí už pryč doba, kdy se pojem školka považoval za něco odsouzeníhodného, nezdravého či dokonce za znak minulé éry. Co však z této doby zůstalo je řada uzavřených školek, obce, které na jejich provoz nemají peníze a jejich současný nedostatek.

"Trend zakládat a otevírat školky je přitom celoevropský. Nechápu proto politiky, kteří na jedné straně prosazují, že ženy by měly být dlouhodobě doma s dětmi a současně podporují soukromý penzijní systém a nízké daně. Vždyť nízké daně je možné snižovat jen v zemích, kde je vysoká zaměstnanost, a spořit na stáří z nějakého příjmu si musejí i ženy mít z nějakého příjmu," dodala Čurdová.

Reklama

Výběr článků

Načítám