Hlavní obsah

Julínek odmítá platby za rady po telefonu

PRAHA

V souvislosti se zavedením třicetikorunových poplatků u lékaře za vyšetření se objevila řada spekulací. Například to, že se někteří pacienti budou chtít vyhnout jeho placení a budou po lékařích žádat rady po telefonu. Současně se vyskytly i zprávy, že někteří lékaři proto zvažují, že své linky pro volající zpoplatní třicetikorunovým poplatkem.

Článek

Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) musí být konzultace pacienta s lékařem po telefonu bezplatná. "Zákon zpoplatnění telefonu lékaře neumožňuje," soudí ministr. "Poradit pacientům po telefonu patří k profesionalitě lékaře. Nechápu, proč za to chtít peníze."

Brožura "Návod na použití českého zdravotnictví v roce 2008" s informacemi o tom, za co a kolik budou pacienti příští rok platit, vyjde v sobotu jako příloha deníku Právo.

Podle odborníků navíc dotaz pacienta po telefonu není v žádném případě možné považovat za vyšetření. "Diagnostikovat po telefonu? Rozhodně ne! Žádný odpovědný lékař to neudělá," říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Stejného názoru je i praktický lékař z Prahy doktor Jan Jelínek: "Někteří pacienti se budou snažit péči přesunout na telefonický kontakt, aby se poplatku vyhnuli. Tlak už cítím nyní." Podle něj je na lékaři, aby odhadl, kdy je možné zvolit postup po telefonu a kdy ne. "Dobrý lékař se nenechá pacientem dotlačit k tomu, aby hádal, co by mu mohlo být," domnívá se doktor Jelínek.

Platí všichni

Ještě mnoho lidí si myslí, že děti jsou z hrazení poplatků vyjmuty. Opak je pravdou. Platí všichni. To znamená novorozenci, děti v inkubátoru, dospělí, důchodci, vysokoškoláci, středoškoláci, diabetici, lidé nemocní s rakovinou, kardiaci, zkrátka všichni, kteří jsou v ordinaci lékaře klinicky vyšetřeni. A kdo zaplatí například za bezdomovce? "Proti nim jsme bezmocní," říká Julínek a přiznává, že od nich poplatek asi bude nevymahatelný.

A jak to bude s člověkem, který bezdomovec není, ale prostě odmítne zaplatit? Když půjde o akutní stav, lékař ho ošetřit musí "Je tedy pouze na lékaři, aby se rozhodl, zda a jak dluh od takového člověka bude vymáhat. Lékař má ze zákona povinnost poplatek vybrat, ale když se mu to občas u problémových lidí nepodaří, žádné pokuty se bát nemusí," vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Léky pro domácí mazlíčky

Někteří zvěrolékaři předepisují psům i kočkám léky, které jsou výhradně určené pro lidi. "Zvířata neužívají výhod veřejného zdravotního pojištění, a tak se na ně nevztahují žádné poplatky. Léky pro ně hradí jejich majitelé vždy v plné výši ze své kapsy," vysvětluje Tomáš Cikrt.

Reklama

Související články

Julínek pacienty Klenerova ústavu nepřesvědčil

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se v pondělí sešel se zástupci pacientů Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT). Ač jim dal své slovo, že péče...

Poplatky se budou platit i za lidi v kómatu

Od ledna se bude poplatek 60 korun za den v nemocnici platit i za lidi, kteří upadnou do kómatu a budou napojeni na přístroje. Přitom takový stav může trvat...

Výběr článků

Načítám