Hlavní obsah

Zelení v přímém přenosu propírali špinavé prádlo

Novinky, rdo, znk
PRAHA

Na páteční tiskové konferenci zelených u příležitosti odvolání jejich náměstka ministerstva školství Martina Tichého se neplánovaně začala rozebírat vnitřní krize strany a zazněla silná kritika šéfa strany Martina Bursíka. Ten následně v pátek odpoledne prohlásil, že své kroky, které podnikl na ministerstvu obhájí před svými stranickými kolegy.

Článek

Tichému a další místopředsedkyni strany Daně Kuchtové vadí, jak Bursík vede ministerstvo školství. Zelení o svých vnitrostranických problémech debatovali v přímém přenosu České televize.

V úvodu konference Tichý prohlásil, že byl odvolán bez udání důvodu. Následně pochválil práci exministryně Dany Kuchtové (SZ) a zkritizoval současné vedení ministerstva, které dočasně řídí právě šéf strany.

Bursík, který je také vicepremiérem a ministrem životního prostředí, Tichého, jehož na ministerstvo přivedla Kuchtová krátce před svým odchodem, odvolal na začátku týdne. Zdůvodnil to nespokojeností s jeho prací na evropských programech a nevýhodnými smlouvami.

"Jediný, kdo brzdí operační programy je Bursík a jeho poradci," řekl Tichý. Soudí, že byl odvolán z politických důvodů a nikoliv proto, že by odváděl špatnou práci. Spolu s Kuchtovou se během půlhodinové debaty opřel do Bursíka. Napadli ho, že se snaží zničit vnitrostranickou opozici.

Strana hledá nástupce

Zelení mají spory i kvůli hledání šéfa resortu školství. Část strany by ráda na tomto postu viděla poslankyni Olgu Zubovou, to se ale Bursíkovi příliš nezamlouvá a chce navrhnout někoho mimo stranu. To ale zase kritizují členové.

Republiková rada měla o nástupci jednat v neděli, byla ale zrušena. Právě od rady se očekávalo, že projedná kandidaturu Zubové. Pokud se ale rada nekoná, Zubová má malou šanci na to stát se ministryní.

Konat se bude až setkání poslanců a předsednictva strany v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám