Hlavní obsah

ČSSD chce peníze na "porcování medvěda" dát raději do škol

Právo, Novinky, trj, znk
PRAHA

ČSSD chce získat tři miliardy korun na školské výdaje. Velkou část peněz chce vzít z různých regionálních projektů, na jejichž dotace doporučil rozpočtový výbor Sněmovny přesunout dvě miliardy ze státního rozpočtu. Sociální demokraté spoléhají na to, že se kromě KSČM domluví i s poslanci Strany zelených. Uvedl to v pátek místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

Socialisté chtějí peníze vzít z výdajů na takzvané porcování medvěda. Rozpočtový výbor ve středu doporučil, aby Sněmovna rozdělila dvě miliardy na regionální projekty. Podle Sobotky to prosadili především poslanci ODS a KDU-ČSL. Na rozdíl od tzv. poslaneckých pomníčků ale výbor nedoporučil návrh školského výboru na přidání 3,5 miliardy do školství.

Kvůli chybějícím prostředkům ve školství chtějí školské odbory uspořádat 4. prosince stávku. Požadují minimálně tři miliardy, jinak podle nich nemohou rodiče po školách očekávat kvalitní služby.

ČSSD spoléhá na hlasy komunistů a zelených

Sociální demokraté chtějí ve Sněmovně prosadit, aby peníze původně určené na regionální projekty šly do školství, ve spolupráci s komunisty a také Stranou zelených. Zbylou miliardu by chtěli najít zkrácením menších položek v rozpočtu. Předseda poslaneckého klubu Michal Hašek na začátku týdne uvedl, že strana chce jednat se všemi poslanci.

"Před projednáváním rozpočtu v plénu jsme očekávali nějakou vyjednávací iniciativu, takže jsme připraveni jednat a budeme jednat. Dáváme ale přednost najít tyto peníze ve vládních rezervách," řekl Novinkám místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Dodal, že komunisté jsou proti celkovému usnesení ke státnímu rozpočtu. "Před středečním hlasováním jsme se ale dohodli, že medvědu nebudeme klást nějaký příliš aktivní odpor," poznamenal.

Bartoš: dotace do regionů půjdou i na školství

Poslanec ODS a předseda vzdělávacího výboru Sněmovny Walter Bartoš uvedl, že i peníze z regionálních projektů jdou do školství, a to efektivnější a transparentnější cestou. "Od ČSSD je to populistický krok, který má v popisu práce. Za osm let, kdy byla u vlády, s touto inicativou nepřišla, a to byl rozpočet daleko napjatější než nyní," sdělil Novinkám Bartoš.

"Ze školského zákona vyplývá, že obce by měly přispívat na rozvoj škol a a to lze nejlépe naplnit přes konkrétní dotace prostřednictvím poslanců, než pouze plošným zvýšením platu učitelů, což by byl výsledek prosazení návrhu ČSSD," dodal Bartoš.

Sobotka kritizoval to, že peníze z porcování medvěda mají dostat především občanská sdružení, a to až 25 miliónů korun na sdružení. 

Reklama

Související články

Školy hrozí, že budou 4. prosince stávkovat

Pokud nebude dán příslib navýšení rozpočtu pro školství o tři miliardy korun, vejdou školské odbory do stávky. Na společné schůzi v Praze se na tom dohodli...

ČSSD se nebude účastnit "porcování medvěda"

Poslanci ČSSD se nezúčastní během druhé a třetího čtení rozpočtu ve Sněmovně tzv. porcování medvěda, tedy dodatečného rozdělování peněz na drobné individuální...

Výběr článků

Načítám