Hlavní obsah

Čunek shání aktéry své kauzy, aby mohl zveřejnit důvod odložení

Právo, Novinky, Radim Vaculík
PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek byl podle svých slov ještě v pátek ráno rozhodnut zveřejnit plné znění usnesení o zastavení jeho trestního stíhání. K tomu Čunka vyzvala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která takový krok učinit nesmí. Mohou to udělat jen účastníci již pravomocně zastaveného trestního řízení, tedy buď Čunek, nebo Petr Hurta ze společnosti H&B Real, který byl společně s předsedou lidovců původně obviněn.

Článek

"Neuvědomil jsem si, že nežiji na světě sám a že v tom usnesení je pojmenována spousta lidí a teď je musíme obtelefonovávat, kontaktovat právníky. Účastníkem řízení jsem sice jen já a pan Hurta, ale v tom usnesení je pojmenováno spousta lidí - svědků, takže já se teď snažím vymámit, aby to nebyl žádný problém, když to zveřejníme," vysvětlil Právu Čunek.

Prohlásil, že se chce se vůči těmto lidem zachovat slušně, aby mu nevytýkali, že bez souhlasu těchto osob zveřejnil jejich jména.

"Věřím ale, že to nějak dokáži. Mám velký zájem na tom, abych to uveřejnil. Já už nemám co tajit," podotkl Čunek.

Čunkovu kauzu v úterý už podruhé odložil jihlavský státí zástupce Arif salichov, NSZ rozhodnutí potvrdilo. Usnesení má nyní v ruce Čunkův advokát Eduard Bruna, s kterým předseda KDU-ČSL konzultuje, jakým způsobem je možné jej zveřejnit. "Zatím jsme se na tom ještě nedomluvili," doplnil Čunek.

Bruna k tomu Právu řekl, že doporučil klientovi, aby buď zveřejnil celý výrok toho usnesení a zásadní části odůvodnění Salichovova rozhodnutí, případně aby k tomu udělal setkání s novináři.

Nejdřív má ale známý pražský advokát za úkol spojit se právníkem Petra Hurty a dohodnout se na dalším postupu. "Zatím jsem se mu nedovolal," uvedl Bruna.

Pro křivou výpověď jsou například stíháni dva svědci.

Reklama

Související témata:

Související články

Salichov opětovně zastavil stíhání Čunka

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil trestní stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Právu to potvrdil mluvčí brněnského krajského...

Lidovci chtějí Čunka zpět do vlády

Důvod, kvůli kterému musel šéf lidovců Jiří Čunek opustit vládu, podle řady lidovců rozhodnutím státního zástupce Arifa Salichova pominul. Čunek by se proto...

Výběr článků

Načítám