Hlavní obsah

Bursík: Ministerstvo nemá lidi na čerpání peněz z EU

– PRAHA

Nedostatek expertů na ministerstvu školství považuje za největší problém přípravy čerpání evropských peněz vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík, který je pověřen správou úřadu. Uvedl to po čtvrtečním jednání s rektory vysokých škol a vládní radou pro výzkum a vývoj.

Článek

Plán nechat v Bruselu schválit program Výzkum a vývoj pro inovace do konce března považuje Bursík za ambiciózní, ale zvládnutelný.

Ve čtvrtek se proto sešel s rektory a dalšími partnery, aby jim představil harmonogram jeho vyjednávání.  

Po jednání oznámil, že se s nimi shodl ve způsobu jak postupovat a že se mu "podařilo získat partnery, kteří se vyjadřovali velmi kriticky k práci ministerstva školství, na palubu".

Program Výzkum a vývoj pro inovace by měl české vědě přinést skoro 70 miliard korun, použité by měly být hlavně na takzvaná centra excelence, regionální vědecká centra a vysoké školy. Brusel ho Česku vrátil jako špatně vypracovaný.

Kritika přípravy programu se stala důvodem pro odchod Bursíkovy stranické kolegyně Dany Kuchtové z čela resortu. Podle Bursíka byla dříve komunikace ministerstva s partnery spíše formální a partneři neměli příležitost se k programu vyjádřit.

Je proto nutné, aby byla nejdříve nastolena "domácí shoda", než bude odeslán Evropské komisi. Konečná verze by měla do Bruselu dorazit nejpozději 27. února.

Kandidaturu Zubové posoudí zelení v neděli

Širší vedení zelených se v neděli znovu vrátí k jednání o budoucím ministru školství. Vedení se hodlá vyjádřit ke kandidatuře své poslankyně Olgy Zubové. Šéf strany Bursík naznačil, že vedle Zubové tu existuje ještě jeden kandidát, který nenní členem strany, ale je jí blízký. Zubovou podporuje i bývalá ministryně Kuchtová a núspěšný kandidát Dušan Lužný.

Podle Pačese měl Bursíkův tým bleskový nástup

"Já jsem byl překvapen bleskovým nástupem týmu ministra Bursíka, teď jde o to, aby už tady byl stabilní ministr, který agendu, která je dobře rozpracovaná, převezme," uvedl po jednání předseda Akademie věd Václav Pačes.

Podle Bursíka je pro ministerstvo velký problém sehnat odborníky. "Ministerstvo školství nemá kapacitu na to, aby tento manévr zvládlo," řekl Bursík.

Do úřadu hned po svém nástupu povolal zpět Romana Hvězdu, který na programu pracoval už dříve. Pozvat chce také externí odborníky, například z vysokých škol, kteří s přípravou pomohou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám