Hlavní obsah

Lékaři pozvali Julínka na sjezd, ministr tam nepojede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek nepojede na sjezd České lékařské komory (ČLK), který se koná od pátku do neděle, a to i přes to, že byl pozván. Grémium ODS podle Julínka nominovalo do debaty lékařů se zástupci stran místo ministra poslance Jozefa Kochana.

Článek

"Dostal jsem pozvání na jednání se zástupci politických stran, které se na sjezdu má konat v neděli. To jsem podstoupil grémiu ODS, a to nominovalo na sjezd do této politické debaty poslance Jozefa Kochana," řekl Julínek ve čtvrtek Právu.

Dodal, že jako ministr zdravotnictví do hlavní části sjezdu pozvánku neobdržel. "Navíc sjezd lékařů je v době, kdy se koná i kongres ODS, kterého se jako ministr musím zúčastnit," uzavřel Julínek.

Škoda, že nepřijede, lituje šéf ČLK

"Pana ministra jsme řádně pozvali," reagoval prezident České lékařské komory Milan Kubek. "Je to velká škoda, že nepřijede. Měl obrovskou možnost přesvědčit 350 zástupců celé lékařské veřejnosti republiky o tom, že kroky, které ve zdravotnictví provádí a chystá, jsou správné. Rozumný politik by měl takovouto příležitost využít," řekl Kubek.

Sjezd lékařské komory se koná od pátečního večera do nedělního odpoledne, a právě na neděli je naplánovaná diskuse se zástupci politických stran. Kongres ODS se koná pouze v sobotu.

Na léčení půjde příští rok 208 miliard

Julínek také ve čtvrtek předložil návrh, aby v příštím roce šlo na léčení 208 miliard korun, to je o 13 miliard více než letos.

Lékaři by měli být lépe zaplacení a pro pacienty se zkrátí čekací doby na operace. Neměli by se také už setkat s tím, že je lékař odmítne s odkazem na finanční limit.

"Zdravotní plány devíti pojišťoven umožní, aby na léčení šlo až o 13 miliard korun více než letos," prohlásil. Další zhruba čtyři miliardy korun vyberou podle jeho odhadu lékaři a nemocnice na poplatcích, které začnou od ledna pacienti platit. Praktici, specialisté i zubaři mohou počítat s 30 korunami za návštěvu, za den v nemocnici budou lidé platit 60 korun a za pohotovost 90 korun.

Zdravotní pojišťovny by se podle ministra měly v příštím roce začít učit nakupovat pro své klienty tu nejkvalitnější péči. Nová úhradová vyhláška na rozdíl od těch předchozích jim umožní, aby uzavřely s lékaři a nemocnicemi alternativní dohody. Předpis totiž nestanoví plošně stejné úhrady všem. Pojišťovny budou moci finančně přilepšit lékařům a nemocnicím v oblastech, kde je nyní nedostatek péče. Budou moci zaplatit více i kvalitnějším zařízením.

Reklama

Výběr článků

Načítám