Hlavní obsah

Za pražskou MHD lze platit esemeskou

PRAHA

Od 22. listopadu si mohou cestující pražskou hromadnou dopravou zakoupit jednorázovou jízdenku ve formě SMS v ceně 20 korun přes mobilní telefon, informoval o tom na svých internetových stránkách pražský Dopravní podnik. Jízdenka je přestupná a platí 90 minut. Tato služba je zatím v rámci zkušebního provozu a může být kdykoli odvolána.

Článek

SMS jízdenka je alternativní formou klasické papírové jízdenky a platí pouze v pásmu P, což se vztahuje i na lanovou dráhu na Petřín.

"Cestující si mohou koupit lístek kdykoli a kdekoli," uvedl ředitel marketingu a komunikace Jan Svoboda.

Po zaslání SMS obdrží cestující zprávu s platností jízdenky a kódem. Podle Svobody je tento systém bezpečný. "Jediná cesta je nabourat kód, a to bych rád viděl," dodal. Jízdenka sice platí už při odeslání zprávy, nicméně cestující by měli počkat s nástupem do vozidla až po obdržení SMS. Ta by se v mobilu měla objevit do dvou minut.

Text ve tvaru DPT se odešle na telefonní číslo 902 06 20 a na displeji mobilu se zobrazí SMS jízdenka.

Revizoří budou kontrolovat mobily

Cestující zároveň musí počítat s tím, že zakoupením SMS jízdenky se zavazuje při případné kontrole ukázat její platnost ve svém mobilu. Pokud pasažér omylem jízdenku vymaže může požádat o zaslání kontrolní SMS. Duplikát stojí šest korun a získá se na tel. čísle 900 06 06 se zadáním textu DPTA.

V případě, že je jízdenka již časově neplatná, je použita mimo stanovené tarifní pásmo, nebyla-li zaslána smluvním distributorem, byla-li jakkoli upravována či z jakýchkoli příčin nelze ověřit její platnost, tak je jízdenka neplatná, uvádí pražský Dopravní podnik podmínky neplatnosti jízdenky.

Od příštího roku SMS-jízdenky i v okolí Prahy

Podnik podle Svobody v příštím roce umožní textovou zprávou zakoupit například i jednodenní jízdenky. Od ledna by měla služba fungovat i v okolí Prahy, dopravní podnik spolupracuje na jejím zavedení s Českými drahami. Jedná také s regionálním organizátorem dopravy Ropid.

Podrobnosti o zakoupení jízdenky najdete na internetových stránkách pražského Dopravního podniku www.dpp.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám