Hlavní obsah

Multimiliardář Chrenek dal Paroubkové na charitu pět miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dosud nejštědřejším známým sponzorem sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem, které založila Zuzana Paroubková, jsou Třinecké železárny, které patří Tomáši Chrenkovi. Sdružení věnovaly pět miliónů korun. Přispívat jí chtějí i v následujících letech. Právu to ve středu potvrdila mluvčí společnosti Dušana Chrenková.

Článek

"Jednalo se o pět miliónů korun. Sdružení nás oslovilo a pomoc měla být zaměřena na dětské domovy na severní Moravě, tedy v našem regionu. Třinecké železárny dávají ročně do charity zhruba 30 miliónů korun a toto tedy nebylo nic zvláštního. A vzhledem k tomu, že se nám tato myšlenka pozdává, tak v této pomoci budeme pokračovat i v příštích letech," řekla Právu tisková mluvčí Třineckých železáren Dušana Chrenková.

Chrenek se letos dostal do sporu s bývalým premiérem a šéfem ČSSD Stanislavem Grossem, který koupil 31 procent jeho firmy Moravia Energo. Chrenkovi se jeho nový minoritní akcionář nelíbil, řekl, že firmu poškozuje. Gross pak na podzim podíl se ziskem, podle některých odhadů až 80 miliónů korun, prodal.

O Chrenkově sponzoringu informoval jako první server iDnes s tím, že šlo o částku převyšující jeden milión korun.

Sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem získalo od svého vzniku v červenci loňského roku 14 miliónů korun. Paroubková sponzory tají. Dosud je známo 11 dárců, devět z nich zveřejnilo výši svého příspěvku. Dohromady je to 7,6 miliónu korun.

Paroubková uvedla, že dva milióny korun použila na provozní náklady, zbytek na charitu.

Sdružení letos koupilo za 5,2 miliónu korun penzion v Krkonoších.

Sponzoři sdružení (v Kč)
Třinecké železárny5 000 000
OHL Železniční stavitelství1 000 000
Mostecká uhelná500 000
Eduard Harant400 000
Centrum Praha Jih-Chodov300 000
Severočeské doly250 000
Nadační fond Zlatá Praha250 000
Metrostav100 000
Z-group50 000
právník Miroslav Janstanení známo
Antonín Šimek (kasina Happy Day)není známo

Reklama

Související články

Paroubková nezdanila Harantův dar

Zuzana Paroubková získala od Eduarda Haranta peníze dvakrát. Jednou jako soukromá osoba ještě před založením sdružení, podruhé už pro svou organizaci Pomoc...

Paroubková prý už daň z daru zaplatila

Bývalá manželka předsedy ČSSD Zuzana Paroubková podle svých slov už zaplatila daň z daru, který její občanské sdružení dostalo od rakouského podnikatele...

Výběr článků

Načítám