Hlavní obsah

Praha 2 nechce na Palackého náměstí "Hyde Park"

PRAHA

Radnice Prahy 2 nechce, aby Palackého náměstí bylo nadále místem, kde se mohou konat shromáždění bez oznámení. Radní městské části vyzvali magistrát, aby zvolil lokalitu, která by byla pro tyto účely vhodnější, řekl zástupce starostky Jiří Paluska. Podle něj není na náměstí dostatek místa a dochází tam ke kolizím.

Článek

"Kdybychom takové místo měli, tak bychom ho městské radě nabídli. Pátrali jsme, ale bohužel nemáme," uvedl Paluska.

Paluska by chtěl takzvaný Hyde Park někde na okraji města. Problém je podle zástupkyně starostky Evy Paulové v tom, že rada hlavního města chtěla na Palackého náměstí zřídit místo, kde by se mohlo volně politicky diskutovat.

"Místo toho se tam volně demonstruje bez povolení a poněkud násilně. Místo se minulo účinkem," dodala Paulová. Radnice také zaznamenala stížnosti lidí, kteří bydlí v okolí náměstí.

"Navrhujeme proto městské radě, aby rozhodnutí přehodnotila," řekl Paluska. To, že lokalita není vhodná, podle Palusky ukázaly i nedávné události.

17. listopadu se na Palackého náměstí sešli pravicoví radikálové

Na Palackého náměstí se 17. listopadu sešla více než stovka pravicových radikálů. Shromáždění svolali Autonomní nacionalisté a mělo být symbolickým pohřbem svobody slova a demokracie.

K akci nemuseli mít povolení. Uspořádali ji týden poté, co se neonacisté neúspěšně pokusili v den výročí protižidovského pogromu v nacistickém Německu pochodovat Židovským Městem v Praze.

Lidé se na Palackého náměstí mohou volně shromažďovat od 17. listopadu 2004. Místo jim je k dispozici od 10:00 do 20:00.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám