Hlavní obsah

KSČM nemusí prodat svou pražskou centrálu

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté ve středu uspěli se svým odvoláním v soudním sporu o pražskou stranickou centrálu a nemusí jí prodat společnosti Poste Re za 410 miliónů korun. "Nemusíme nic prodávat, barák je náš," řekl na dotaz Práva šéf komunistů Vojtěch Filip.

Článek

Původně chtěli komunisté budovu v ulici Politických vězňů prodat a koupit nové sídlo v pražských Vysočanech. Nákup i prodej nemovitostí si ale rozmysleli.

Soud na začátku letošního roku rozhodl o povinnosti uzavřít kupní smlouvu na prodej centrály. Už při ústním vyhlášení komunisté rozsudku vytýkali, že je v rozporu s nálezem Ústavního soudu, protože směřuje do minulosti, což je rozhodnutí nevykonatelné.

Proti rozsudku je ještě možné dovolání k Nejvyššímu soudu. Žalobce ho může podat do dvou měsíců od doručení písemného znění rozsudku. Předseda KSČM Vojtěch Filip se toho ale neobává. "V tomto ohledu bych si uměl poradit," řekl.

Bývalý místopředseda Exner uzavřel nevýhodné smlouvy

Kvůli kritice za nevýhodně uzavřené smlouvy na prodej a koupi nemovitostí loni v prosinci Ústřední výbor KSČM odvolal místopředsedu Václava Exnera z funkce. Exner byl přípravou a podpisem smluv pověřen se zesnulým místopředsedou Františkem Tomanem.

Své nynější sídlo komunisté koupili od Českých drah po listopadu 1989 podle neoficiálních informací za 50 miliónů korun. Ministerstvo financí později prodej budovy drahami napadlo u soudu, KSČM ale spor vyhrála.

Podle Exnerem a Tomanem připravené smlouvy měla KSČM nyní své sídlo včetně pozemků prodat za 410 miliónů korun. Tržní cena takové nemovitosti v centru města je ale podle odborníků mnohem vyšší. Sociální demokraté například prodali před lety část parcel s nemovitostmi přináležejícími k Lidovému domu téměř za miliardu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám