Hlavní obsah

V prosinci bude hodně sněhu, mohl by vydržet až do Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Až do poloviny prosince budou teploty v Česku pod průměrem. V noci má rtuť teploměru klesat pod bod mrazu, přes den se bude pohybovat kolem jeho hranice. Po celý měsíc by mělo být spíš oblačno a sníh, který napadne ve vyšších polohách, vydrží až do Vánoc. Jestli tomu tak bude i v nížinách, meteorologové zatím nevědí.

Článek

Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by první dekádu od 21. do 30. listopadu mělo být zpočátku většinou zataženo s nízkou oblačností, mlhavo, ojediněle mrholení. V dalších dnech tohoto období by mělo být oblačno až zataženo, občas déšť nebo déšť se sněhem, od vyšších poloh a přechodně i v nížinách by mělo sněžit.

Nejnižší noční teploty se mají pohybovat mezi jedním a minus pěti stupni Celsia. Na začátku dekády bude tepleji - i čtyři stupně nad nulou. Přes den bude teplota mezi dvěma a osmi stupni, v druhé polovině dekády minus jeden až pět stupňů.

V prvních deseti dnech prosince se ještě více zatáhne. Ve vyšších polohách bude sněžit, v nižších bude padat sníh s deštěm. Ke konci období má srážek ubývat. Nejnižší noční teploty budou mezi jedním a minus pěti stupni Celsia, nejvyšší denní teploty mezi minus jedním až pěti stupni Celsia.

Počasí se nezmění ani v dekádě od 11. do 20. prosince. Opět bude oblačno až zataženo, v nížinách bude pršet, na horách sněžit. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi dvěma a minus čtyřmi stupni Celsia, později mezi minus jedním a minus sedmi stupni a nejvyšší denní by měly být mezi minus jedním a pěti stupni Celsia.

Teploty jsou podprůměrné

Studené a oblačné počasí panuje v Česku už několik týdnů. Teploty se pohybují kolem nuly a meteorologové už dříve uvedli, že se to v nejbližší době nezmění. Průměrné teploty jsou podle meteoroložky Dagmar Honsové asi čtyři stupně pod dlouhodobým průměrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám