Hlavní obsah

ČSSD sehnala dost podpisů pro hlasování o nedůvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie na úterním zasedání poslaneckého klubu shromáždila potřebný počet podpisů poslanců a během nadcházející schůze Sněmovny vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Řekl to předseda klubu Michal Hašek. Přesný termín hlasování o nedůvěře vládě však zatím není znám. Podle Haška by to mělo být v rámci řádné schůze, která začíná 27. listopadu.

Článek

O nedůvěře se bude hlasovat na mimořádné schůzi Sněmovny. Ta by se přitom měla konat někdy během řádné schůze, která začíná v úterý 27. listopadu, vysvětloval Hašek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nedávno řekl, že premiér Topolánek není schopen kabinet řídit. Ve vládní koalici je podle něj napětí a ministerstva školství a místního rozvoje jsou v rozvratu. Tyto věci podle něj vedou k rozkladu celé vlády.

Zaorálek: Vláda nerespektuje dělbu moci

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdí, že současný kabinet ODS, lidovců a zelených nerespektuje dělbu moci mezi parlamentem a vládou - zásadní věci, jako je reforma veřejných financí, prý prosazuje bez řádného projednávání ve Sněmovně.

Těsnou většinu zajišťuje pomocí "přeběhlíků" z ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Zaorálek to považuje za nejvážnější důvod, proč musí ČSSD říci ne takovému vládnutí.

Předáci ČSSD ale dosud neřekli, zda mají ve dvousetčlenné Sněmovně zajištěnou potřebnou většinu 101 hlasů. I kdyby pro nedůvěru Topolánkovu kabinetu hlasovali všichni opoziční poslanci ČSSD a KSČM, kterých je dohromady 98, chyběly by jim tři hlasy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám