Hlavní obsah

Bursík odvolal Tichého z postu náměstka ministra školství

PRAHA

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík, který s pověřením prezidenta spravuje ministerstvo školství, odvolal z funkce náměstka z ministerstva školství a svého stranického kolegu Martina Tichého. V úterý to uvedl právě Tichý. Člen předsednictva nejmenší vládní strany měl na úřadu mimo jiné na starosti evropské fondy.

Článek

Do funkce ho krátce před svým odchodem z postu ministryně jmenovala Dana Kuchtová (SZ).

O dalším působení na ministerstvu bude Tichý uvažovat, nicméně si myslí, že další spolupráce je nejistá. Kuchtová s Bursíkovým krokem nesouhlasí. 

Podle ní ministerstvo je nyní třeba stabilizovat a tomu časté výměny ve vedoucích funkcích neprospívají. První místopředsedkyně zelených rezignovala po kritice příprav čerpání peněz z evropských fondů. Předtím čelila požadavku odvolat Tichého předchůdce Jaromíra Soukupa.

Předchůdce Soukup také odvolán

Soukupův odchod požadoval Bursík i premiér Mirek Topolánek. Soukup ale odstoupil až po oznámení rezignace Kuchtové.

Ministerstvo školství má v agendě dva evropské programy v celkové hodnotě 130 miliard korun, první z nich už Brusel schválil. Program Výzkum a vývoj pro inovace, kvůli kterému Kuchtová rezignovala, má zpoždění.

Bursík minulý týden schválil harmonogram, podle kterého by měl být přijat v březnu příštího roku. V té souvislosti uvedl, že do Bruselu poslalo ministerstvo po odchodu Kuchtové verzi neprojednanou s rektory a vládní radou pro vědu a výzkum.

Bursík se vedení resortu ujal před dvěma týdny. Už dříve ale naznačoval, že je třeba pozvat zpět odborníky, kteří podali výpovědi za Kuchtové. Jako jeho poradce se na úřad vrátil například Roman Hvězda. Právě kvůli němu podle Tichého vznikly problémy, které vedly ke zpoždění práce na sporném programu.

Reklama

Související témata:

Související články

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou...

Ministerstvo školství povede dočasně Bursík

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve čtvrtek uvedl, že příští středu požádá prezidenta Václava Klause, aby dočasným ministrem školství jmenoval vicepremiéra...

Výběr článků

Načítám