Hlavní obsah

Salichov opětovně zastavil stíhání Čunka

– JIHLAVA
Právo, Novinky, rav, znk

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil trestní stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Právu to potvrdil mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma. Nejvyšší státní zastupkyně Renata Vesecká nařídila na konci října doplnění kauzy a vydání nového rozhodnutí.

Článek

"Doplněné vyšetřování zcela jednoznačně vyvrátilo podezření, že by Jiří Čunek jakkoliv ovlivňoval radní a zastupitele města, nebo znalce v jejich rozhodování, aby tak zvýhodnil firmu údajného úplatce Ing. Petra Hurty, jednatele HB Real. Nepodařilo se tedy prokázat jakoukoliv účast Jiřího Čunka při obstarávání věci obecného zájmu," uvedl Salichov ve zdůvodění.

"Nebylo tedy prokázáno, že by byly dány důvody k tomu, aby obviněný ing. Hurta poskytl Jiřímu Čunkovi úplatek a ten jej převzal. Skutky, pro které byli tito obvinění stíháni, se tedy prokazatelně nestaly, a proto jsem trestní stíhání obou obviněných dne 16. 11. 2007 zastavil," dodal zástupce.

Upřesnil, že se případ nezabýval otázkou nesrovnalosti mezi příjmy a Čunkovým majetkem do roku 2002. "Tento fakt přirozeně nevylučuje policejní šetření u místně a věcně příslušného policejního orgánu za dozoru místně a věcně příslušného státního zástupce," doplnil Salichov.

Čunek: Obvinění byla vymyšlená

"Dnes zveřejněné rozhodnutí státního zástupce Arifa Salichova týkající se mé osoby potvrdilo to, co jsem říkal od samotného začátku kauzy: jsem nevinen a všechna obvinění byla vymyšlená," uvedl na webu KDU-ČSL Čunek s tím, že rozhodnutí státního zástupce již nebude více komentovat.

Opětovné otevření případu bylo jedním z důvodů, proč Čunek rezignoval na vládní posty. Premiér Mirek Topolánek (ODS) ale již dříve uvedl, že Čunkův návrat nepřichází v nejbližší době v úvahu.

Lídr lidovců byl podezřelý z toho, že před pěti lety převzal 500 000 korun od realitní společnosti HB Real. Letos v únoru ho protikorupční policie obvinila z přijetí úplatku, ovšem po červnové výměně žalobce a vyšetřovatele nový státní zástupce Salichov Čunkovo stíhání zastavil.

Jeho verdikt však v říjnu změnila nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která nechala případ znovu otevřít a nařídila, aby žalobce ještě doplnil dokazování. Salichov podle informací Práva doplnil spis o výslechy několika pracovníků vsetínské radnice a ani ne po měsíci případ znovu ukončil.

Jeho rozhodnutí může znovu prověřit Salichovův přímý nadřízený, brněnský krajský žalobce Petr Coufal a následně i Vesecká, která má opět v tříměsíční lhůtě možnost věc vrátit k novému prošetření.

Bývalý šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan udělil v listopadu Salichovi písemnou výtku, a to za kritické a emotivní vyjádření na adresu původních státních zástupců a policejních vyšetřovatelů, kteří na Čunkově případu pracovali.

Případ Čunkovy exsekretářky byl odložen

Žalobci v úterý také definitivně odložili případ týkající se údajného sexuálního obtěžování bývalé Čunkovy sekretářky Marcely Urbanové. V souvislosti s touto kauzou také odložili trestní oznámení Čunka, který Urbanovou nařkl z pomluvy. Uvedl to pro ČTK šéf šumperského státního zastupitelství Jaroslav Horák.

"Obě věci jsou odloženy. Nebylo shledáno, že by šlo o trestný čin," uvedl státní zástupce. V prvním případě policisté prověřovali trestní oznámení Urbanové na Čunka kvůli pomluvě, za kterým stálo právě sexuální obtěžování jejího tehdejšího nadřízeného. "Druhé trestní oznámení se týkalo toho, že paní Urbanová měla v tomto smyslu uveřejnit o panu Čunkovi pomluvné údaje a fakta. To se poté objevilo v médiích," doplnil žalobce.

Urbanová uvedla, že ani jiné rozhodnutí neočekávala. "Usnesení státního zastupitelství potvrzuje, že to, co jsem uvedla v dopisech, je pravda. Hodlám se obrátit na občanskoprávní řízení," uvedla.

Urbanová byla vedoucí sekretariátu místostarosty a starosty a od roku 1998 pracovala s tehdejším starostou a současným šéfem lidovců Čunkem. V roce 2005 z úřadu odešla, přičemž důvodem bylo podle ní to, že ji Čunek sexuálně obtěžoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Původní vyšetřovatel Čunka postupoval správně

Původní vyšetřovatel údajné korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka Milan Šošovička ani jeho podřízení nespáchali při práci na tomto případu žádný trestný...

Výběr článků

Načítám